PRIHVAĆEN PRIJEDLOG NOVE VEĆINE

Zmajlović smijenjen s mjesta šefa Županijske skupštine

27.12.2017 u 11:59

Bionic
Reading

Mihael Zmajlović (SDP) smijenjen je u srijedu s mjesta predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije, a na tu je dužnost izabran HDZ-ov Damir Mikuljan.

Nakon što je 19. prosinca prihvaćen prijedlog nove većine u skupštini Zagrebačke županije da se u dnevni red uvrste razrješenja predsjednika i potpredsjednice Skupštine te imenovanje novih te je sjednica potom prekinuta danas je nastavljena.

Za Mikuljana je od 51 vijećnika glasovalo njih 26, a 25 je bilo protiv.

Po hitnom je postupku razriješen i potpredsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Vladimir Bregović (HDZ), a na tu funkciju izabran je Zvonko Kunić (BM 365).

Vlado Horina (HSS) upozorio je prije smjene Zmajlovića kako je pravo demokratske većine da bira i smjenjuje ljude, ali nova većina stvorena je umjetno i na nekorektan način, te je upitno kako će funkcionirati.

'Ovo nisu bila legitimna demokratska sredstva', ustvrdio je Horina dodavši kako bi sve bilo normalno da nije bilo prelaska iz jedne liste u sadašnju većinu. Podsjetio je kako je Jasminka Mataušić svoj mandat dobila na listi SDP-a a sada se, kao neovisna zastupnica, priklonila HDZ-ovoj većini.

  • +9
Županijska skupština Zagrebačke županije Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Svoje neslaganje izrazila je i potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec (Most) koja je poručila da Most osuđuje sve što je mimo volje naroda i glasača. 'Most drži svoju riječ i ne ide mimo volje naroda', rekla je.

Sjednica je, podsjetimo, bila prekinuta na zahtjev nove skupštinske većine HDZ-a, HSU-a, HSLS-a i Bandić Milan 365 – Stranke rade i solidarnosti, a prekidu je prethodila nadopuna dnevnog reda po žurnom postupku koju su također zatražile te stranke zahtijevajući razrješenje dosadašnjeg predsjednika Mihaela Zmajlovića (SDP) i potpredsjednika Županijske skupštine te razrješenje pojedinih članova županijskih radnih tijela i imenovanje novih. Nadopuna dnevnog reda tada je bila prihvaćena s jednim glasom više - 26 od 51.

Napominjući kako je prekid sjednice izglasan prije odluke o povjerenju predsjedniku Skupštine, Zmajlović je tada rekao kako se očito radi o nekim mutnim poslovima te je istaknuo i kako se prelaženje pojedinih vijećnika iz jednog tabora u drugi odvija u čudnim okolnostima.

Zmajlović je apelirao na sve vijećnike da prvo gledaju interes građana Zagrebačke županije i onoga što je svima u interesu te da se poštuje volja birača.

  • +3
Mihael Zmajlović i Krešo Beljak početkom prosinca javno su optužili HDZ za kupovinu vjećnika u skupštini Zagrebačke županije Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX