POJAČANJA S PANTOVČAKA

Zlatko Gareljić vraća se u vrh MORH-a

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 15.12.2011 09:11
  • Objavljeno 15.12.2011 u 09:11
Zlatko Gareljić i Ivo Josipović

Zlatko Gareljić i Ivo Josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sastavljanje nove hrvatske Vlade uzročno-posljedično izazvat će i niz odlazaka s Pantovčaka i svojevrsno osvježivanje Ureda predsjednika Ive Josipovića

I sam predsjednik je u (polu)šali u intervjuu Nacionalu izjavio da mu pola Ureda seli u Vladu 'i da mu s jedne strane laska jer se cijeni rad njegovih suradnika i potvrđuje da je njegov odabir bio dobar, ali ga to s druge strane stavlja pred izbor novih ljudi.

S Pantovčaka odlaze Joško Klisović, Joško Paro, Predrag Matić, a kako saznajemo iz izvora bliskih predsjedniku Ivi Josipoviću, izvjestan je i odlazak savjetnika za obranu Zlatka Gareljića na mjesto zamjenika ministra obrane. Zlatko Gareljić nije ništa želio otkriti poštujući izbor mandatara Vlade Zorana Milanovića. 'Kao čovjek unutar sustava stojim na raspolaganju za obavljanje bilo koje funkcije na koju me se rasporedi', rekao je Gareljić.

Gareljić se vraća na dužnost koju je obavljao u vladi Ivice Račana, kao jedan od omiljenih dužnosnika iz Račanove ekipe.

Prema najavama medija, predstojnik Ureda Joško Klisović trebao bi Pantovčak zamijeniti Zrinjevcem i postati zamjenikom Vesne Pusić koja bi trebala preuzeti funkciju ministrice vanjskih i europskih poslova.

Sama Pusić potvrdila je da bi voljela da predstojnik Ureda predsjednika Joško Klisović bude njezin zamjenik te je naglasila da će tu biti mjesta i za glavnog europskog pregovarača Vladimira Drobnjaka.

Što se tiče kadrovske križaljke oko veleposlaničkih mjesta, očekuje da bi se s predsjednikom Josipovićem oko toga mogao postići dogovor tijekom siječnja, najavila je Pusić.

Tu će svakako najspominjaniji biti ugledni diplomati i vanjskopolitički savjetnik iz Ureda predsjednika Joško Paro, predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku. Navodno se za Paru sprema neko od otvorenih veleposlaničkih mjesta, a najatraktivnije je ono u Washingtnu. I sam predsjednik pohvalno govori o Paru i vjeruje da je on sposoban preuzeti bilo koju veleposlaničku dužnost, pa i najzahtjevniju, što pozicija u Washingtonu sigurno jest.

Nakon odlaska Para s Pantovčaka vanjska politika bi ostala u rukama Romane Vlahutin koja je i dosad pokazivala agilnost veću od ograničenja njene funkcije koja su je vezivala uz regionalnu politiku.

Pantovčak će napustiti i predsjednikov savjetnik za branitelje Predrag Matić koji bi trebao postati ministar branitelja. Za tu funkciju se vezivalo ime Miranda Mrsića, još jednoga predsjednikovog čovjeka. Nakon što je Mrsić zaobiđen u dodjeli funkcije ministra obrane, ponuđeno mu je Ministarstvo branitelja koje je glatko odbio. Na kraju bi Mrsić trebao postati ministrom rada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi