NA VLASTI 18 GODINA

Žive pored rijeke, nemaju tekuću vodu, ali glasaju za 'Castra' iz Omiša

21.05.2013 u 17:08

Bionic
Reading

Gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić, HDZ-ovac koji upravlja ovim gradom punih 18 godina (nakon što je početkom devedesetih sjeo u fotelju na pola mandata na izborima je pobjeđivao čak četiri puta), iznenađujuće nije osvojio vlast već u prvom krugu nedjeljnih izbora. Škaričić je u nedjelju navečer već bio otvorio šampanjac, no potom su počeli pristizati glasovi iz centra grada i njegov postotak naglo je pao sa 56 na 43 posto. U drugom krugu borit će se protiv nezavisnog Ivana Kovačića, mladog profesora na splitskom Medicinskom fakultetu, koji je osvojio 16 posto glasova

No protiv 'omiškog Fidela Castra' ujedinila se kompletna oporba: od SDP-a i Laburista do HSP-a, HČSP-a i nekoliko drugih nezavisnih kandidata. Svi pozivaju na izbore i konačnu Škaričićevu smjenu, iako će njegov HDZ u Općinskom vijeću ubuduće ipak imati apsolutnu većinu - osvojio je devet od 17 mandata.

Opozicija u gradu koji rijetko dospijeva u medije već je imala jednu dosta zapaženu akciju: kad je Škaričić dva dana uoči izbora zakupio čak četiri stranice u Slobodnoj Dalmaciji i i gradskim novcem (25 tisuća kuna) platio vlastiti promotivni prilog, zajedno su pokupovali svu nakladu tog lista u Omišu i okolici, izbacili prilog i potom besplatno podijelili novine građanima.

'Punih 18 godina slušamo o uvijek istim projektima u gradu, Škaričić vječito nudi iste programe, samo u skladu s vremenom mijenja slike. Grad je nesređen i zapušten, čak je i glavna ulica u neredu, a njegov glavni projekt koji je ostvario je ograda oko terena za balote', objašnjava izazivač Kovačić.

Po službenim informacijama, kako tvrdi, Omiš je kraj prošle godine dočekao s minusom od 30 milijuna, što otprilike predstavlja cijeli jedan gradski proračun, a enigma je na što su potrošeni milijuni od prodaje vrijedne gradske imovine.

Inače, gradonačelnik Škaričić uživa veliku podršku u selima u omiškom zaleđu usprkos bizarnom podatku: većina njih nalazi se u blizini hidroelektrane, no već desetljećima nemaju tekuću vodu! Gradonačelnik im uoči izbora obično uredi kakav teren za balote pa zauzvrat dobije oko 95 posto glasova. U samom gradu Omišu situacija je nešto drukčija, što svjedoči nezavisni kandidat Ivan Barišić, inače bivši specijalac.

'Čak i predizborna kampanja pokazala je kako se upravlja gradom: meni osobno napisane su čak tri prijave i pokušalo me se ušutkati zbog mojih plakata na kojima je bila napisana samo istina', kazao je Barišić.

Na jednome od plakata stajao je natpis 'Nemamo ni svjetlo na semaforu, a kamoli na kraju tunela!', čime se građane podsjeća da se u centru grada već punih sedam godina ne može ni normalno prijeći ulica.

Sam gradonačelnik Omiša Škaričić priznaje da se neugodno iznenadio činjenicom da nije prošao već u prvom krugu, no za to krivi velik broj kandidata. 'Da, oporba se ujedinila, ali oni imaju probleme s vlastitim članstvom. Pobjeđujem u prvom krugu, sigurno', uvjeren je.

Tvrdi da su građani 'prepoznali njegov rad' i još jednom najavljuje izgradnju sportske dvorane u Omišu: imat će, kaže, 1.100 sjedećih mjesta i u njoj će se moći odigravati čak i svjetska i europska prvenstva u košarci.

'Da, imamo problema s proračunom, ali nismo u minusu 30 milijuna. Možda pola od tog iznosa... A što će oporba govoriti nego o problemima, neka govore što god hoće. Ja pobjeđujem', samouvjeren je omiški 'vječni gradonačelnik'.