KONVENCIJA PRED IZBORE

Žigmanov: Zalažemo se za razvijenu autonomiju pokrajine Vojvodine

09.12.2023 u 21:47

Bionic
Reading

Na subotnjoj predizbornoj konvenciji hrvatskog DSHV-a i bošnjačkog SPP-a u Subotici čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov založio se za potpunu integraciju Srbije u EU, za decentraliziranu državu, autonomiju Vojvodine, te ravnopravni status hrvatske i drugih manjina s većinskim narodom.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i stranka bošnjačke manjine Stranka pravde i pomirenja (SPP) kao koalicija „Ujedinjeni za pravdu“ sudjeluju na izvanrednim republičkim i pokrajinskim (vojvođanskim) izborima koji će se održati 17. prosinca.

Žigmanov je izjavio kako se zalaže da Hrvati budu ravnopravni članovi srbijanskog društva, s pravima na sudjelovanje u društveno-političkom životu, te na razmjernu zastupljenost na svim razinama vlasti i državnim tijelima.

„Želimo potpunu integraciju kako bismo svoje ime, pripadnost na dostojanstven način mogli očitovati bez straha od politika isključivanja ili diskriminacije“, naveo je među ostalim čelnik DSHV-a na skupu koji je organiziran u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“.

Istaknuo je kako Srbija ne smije propustiti priliku da se priključi europskim integracijama.

„Srbija bi trebala ispuniti sve potrebne uvjete Bruxellesa za ulazak u Europsku uniju“, naveo je.

Dodao je kako se koalicija „Ujedinjeni za pravdu“ zalaže za decentraliziranu Srbiju s vrlo razvijenim regionalnim samoupravama kao i za razvijenu autonomiju pokrajine Vojvodine.

„Ona je potrebna posebno u dva područja: multikulturalnosti i poljoprivredi, s obzirom na njezinu nacionalnu različitost, te velike zemljišne resurse i razvijenu poljoprivredu“, rekao je među ostalim Žigmanov.

Okupljenima se u Subotici obratio i dopredsjednik SPP-a Rejhan Kurtović koji je primijetio kako je mnogima u Srbiji čudna koalicijska suradnja bošnjačke i hrvatske stranke.

„To je u normalnim uvjetima sasvim normalno i želimo poručiti da se mi nismo ujedinili i okupili ni protiv koga. Mi smo se ujedinili radi istine, pravde i svih onih zajedničkih vrijednosti koje kao narodi baštinimo i koje želimo baštiniti dalje u budućnosti“, poručio je Kurtović.

Dodao je da Bošnjaci i Hrvati poštuju državu Srbiju, njezin teritorijalni integritet i suverenitet, ali isto tako žele i da Republika Srbija poštuje njih kao manjinske narode. 

Koalicija „Ujedinjeni za pravdu“ nalazit će se na mjestu broj osam na izbornim listićima 17. prosinca kada će se odlučivati o sastavu Skupštine Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine.

DSHV je u aktualnom sazivu srbijanske Skupštine, koja je raspisivanjem izvanrednih izbora raspuštena, imao ministra za ljudska i manjinska prava, skupštinskog zastupnika i dva savjetnika, kao i nekoliko pozicija pri vojvođanskoj vladi.

Vodstvo te stranke smatra da samo sudjelovanjem u tijelima vlasti može ohrabriti oko 40.000 Hrvata u Srbiji da se slobodno očituju u vezi s nacionalnom pripadnosti, obrazuju na materinskom jeziku i njeguju svoju kulturu i identitet.