PREDSJEDNIK SAVEZA

Žigmanov očekuje očuvanje parlamentarnog statusa DSHV-a

17.12.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izrazio je nakon glasovanja u Subotici očekivanje da DSHV ostane parlamentarna stranka poslije izvanrednih republičkih i pokrajinskih izbora koji se u nedjelju održavaju u Srbiji i Vojvodini

'Mislim da smo sve učinili što je do nas. Radili smo u složenom društvenom ambijentu, i nadamo se da smo kampanjom uspjeli doprijeti do pripadnika hrvatske i bošnjačke zajednice koje predstavljamo na ovim izborima', rekao je medijima na hrvatskom u Vojvodini.

'Vjerujemo da će birači u nama prepoznati one koji će se založiti ne samo za pripadnike hrvatskog i bošnjačkog naroda već i za sve građane Srbije', poručio je Žigmanov.

Dodao je kako je ohrabren potporom koju je dobio od političkih predstavnika Hrvata u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a da posebnu težinu ima podrška koju je uoči izbora dao premijer Hrvatske i čelnik HDZ-a Andrej Plenković.

DSHV u izborima sudjeluje u koaliciji s bošnjačkom Strankom pravde i pomirenja (SPP) pod nazivom 'Ujedinjeni za pravdu', koja na izbornim listićima bila na osmom mjestu.

Tijekom kampanje predsjednik DSHV-a je u ime DSHV-a poručivao da se među ostalim zalaže za potpunu integraciju Srbije u EU, za decentraliziranu državu, autonomiju Vojvodine, te ravnopravni status hrvatske i drugih manjina s većinskim narodom.

Isticao je želju da Hrvati budu ravnopravni članovi srbijanskog društva, s pravom da sudjeluju u društveno-političkom životu i budu razmjerno zastupljeni na svim razinama vlasti i državnim tijelima.

Tomislav Žigmanov Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

DSHV je u posljednjem sazivu srbijanske Skupštine imao zastupnika, a čelnik stranke Žigmanov bio je ministar za ljudska i manjinska prava, s dva savjetnika. Također, stranka je izborila nekoliko pozicija pri Vladi Autonomne pokrajine Vojvodine.

Vodstvo te stranke drži da samo sudjelovanjem u tijelima vlasti može ohrabriti oko 40.000 Hrvata u Srbiji da se slobodno očituju u vezi s nacionalnom pripadnošću, da se obrazuju na materinskom jeziku i njeguju svoju kulturu i identitet. Prethodni izbori za Skupštinu Srbije bili su održani u travnju 2022.