PALJBA PO POLJSKOJ

Židovi ljuti zbog zabrane kućnog klanja životinja

13.07.2013 u 09:35

Bionic
Reading

Poljski parlament odbacio je u petak vladin prijedlog zakona kojim bi se dopuštalo kućno klanje životinja radi pripreme košer hrane, razljutivši židovske organizacije koje tvrde da se time krše njihova vjerska prava

Zastupnici koji su se usprotivili zakonu kažu da je klanje životinja okrutno, na što udruge tamošnjih Židova odgovaraju da su u tome ulogu igrale predrasude koje o njihovoj vjeri vladaju u zemlji u kojoj su nacistički okupatori tijekom Drugog svjetskog rata ubili milijune Židova.

'Populizam, predrasude i politički interesi su pobjedili', rekao je Piotr Kadlcik, čelnik Unije židovskih zajednica Poljske. 'Čini se da se zatvorio puni krug i da se vraćamo onome što se u Poljskoj i Njemačkoj događalo 30-tih godina 20. stoljeća', dodao je.

U klaonicama se životinje prije klanja obično uspavaju, dok košer obred zahtjeva da se životinji prereže vrat i ostavi dok ne iskrvari do smrti. Sličan je i obred halal koji prakticiraju konzervativni muslimani.

Vlada je očekivala da će zakon omogućiti poljskim klaonicama proizvodnju košer hrane, što je prošle godine zabranio ustavni sud.

Neki židovski čelnici ocijenjuju da ton debate podsjeća na antisemitsku retoriku u Europi uoči Drugog svjetskog rata.

Poljska je bila domovina najveće židovske zajednice u Europi prije izbijanja rata 1939., ali je u holokaustu gotovo istrebljena. Na teritoriju Poljske nalazili su se nacistički logori smrti Auschwitz i Treblinka.

'Židovske zajednice diljem Europe bit će jako tužne zbog činjenice da je poljski parlament glasovao protiv zaštite vjerskih prava svojih židovskih i muslimanskih građana', rekao je glavni rabin Pinchas Goldschmidt, čelnik Konferencije europskih rabina.

Aktivisti su se protivili vjerskim običajima klanja životinja u Francuskoj i Nizozemskoj, no to ser u većoj mjeri odnosilo na muslimanski halal obred.

Tvornice u Poljskoj prosvjeduju što zbog zabrane proizvodnje košer i halal mesa neće moći izvoziti na tržišta u Izraelu i na Bliskom istoku.

Protivnici tih običaja kažu da se oni ničim ne mogu opravdati. 'Čak i ako govorimo o značajnim gubicima, a ne radi se o tome, nema opravdanja za okrutnost prema životinjama u ime novca', rekao je Andrzej Rozenek, čelnik ljevičarskog pokreta Palikot.

'Pad' zakona udarac je i premijeru Donaldu Tusku jer se 38 zastupnika iz njegove Građanske platforme priključilo oporbi i glasovalo protiv vladina prijedloga.