ČEKA SE ODLUKA SKUPŠTINE

ZET pred zidom, Bandić smanjuje subvencije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.08.2010 13:55
  • Objavljeno 18.08.2010 u 13:51
Na zagrebačkoj Remizi fotograf Šime Strikoman snimio je svoju 147. milenijsku fotografiju Stoti Crotram. Na tramvaj su se popeli gradonačelnik Milan Bandić, direktor ZET-a Ivan Tolić sa suradnicima te Ivan Bahun, direktor Končara

Na zagrebačkoj Remizi fotograf Šime Strikoman snimio je svoju 147. milenijsku fotografiju Stoti Crotram. Na tramvaj su se popeli gradonačelnik Milan Bandić, direktor ZET-a Ivan Tolić sa suradnicima te Ivan Bahun, direktor Končara

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Predsjednik Uprave zagrebačkog Holdinga Ivo Čović očekuje da gradska Skupština neće prihvatiti prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se ZET-u umjesto planiranih 750 milijuna kuna proračunska subvencija smanji za 95 milijuna kuna, što bi opasno ugrozilo tvrtku koja ovih dana slavi stogodišnjicu osnutka

ZET se osim od prodaje karata financira isključivo iz proračuna, a smanjenjem subvencije ta bi podružnica zagrebačkog Holdinga došla u situaciju da nema dovoljno novca za poslovanje, kazao je Čović.

'Tražili smo povećanje, a dobili smanjenje subvencije', kazao je Čović, ističući da je uvjeren kako će gradska Skupština odbiti Bandićev prijedlog. Čović stoga očekuje da će subvencija ZET-u ostati na planiranih 750 milijuna kuna te da će se do kraja godine novim ugovorom kvalitetno urediti odnos grada sa ZET-om.

Dodao je d

a je uprava Holdinga još prošle godine, u dokumentu koji je označen tajnim, upozorila gradsko Poglavarstvo da problem ZET-a treba riješiti. Ta je tvrtka, naime, dijelom i zbog nepodmirenih gradskih obveza za kupnju novih tramvaja i autobusa poslovala s oko 130 milijuna kuna manjka.

Podrži li Skupština Bandićev prijedlog o smanjenju subvencije dug bi narastao na oko 250 milijuna. Jedino što bi upravi ZET-a tada preostalo bilo bi povećanje cijena karata ili preispitivanje velikog broja povlastica.

Prijevoz, naime, odlukom gradskih tijela sada ne plaća oko 400 tisuća građana, među kojima su učenici, studenti, umirovljenici, branitelji, udovice branitelja, invalidi i stariji od 65 godina.'Onaj tko donosi odluke o povlasticama treba snositi i troškove', kazao je Čović.

Direktor Holdinga odbacio je tvrdnje o bankrotu u toj tvrtki, rekavši da takve izjave daju ljudi koji ne znaju pravo stanje.'Većina podružnica posluje stabilno, a osim ZET-a problematični su sportski objekti i Velesajam', tvrdi Čović.

Odbacio je i nagađanja da će Holding podizati kredit za isplatu plaća, rekavši da će se zaduženjem financirati investicije za koje ranije nisu bila osigurana sredstva. Najavio je i mogućnost promjene cijena stanova u stambeno poslovnom kompleksu u Sopnici, na način da bi 'kvadrat' većih stanova bio jeftiniji od manjih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi