BORBA ZA PRAVDU

Žestoki sukobi prosvjednika i policije u Čileu

12.07.2013 u 15:11

Bionic
Reading

Čileanski prosvjednici sukobili su se s policijom tijekom masovnih demonstracija na koje su pozvali sindikati, javlja Reuters

'Prodali su vodu, prodali su struju, sada žele prodati i zdravstvo', zavapio je jedan od prosvjednika u Santiagu u četvrtak.

Tisuće Čileanaca odazvalo se pozivu sindikata i studentskih skupina na štrajk.

Oni zahtijevaju reforme zakona o oporezivanju i minimalnim plaćama kako bi se smanjila nejednakost.

'Sve u Čileu je biznis, a mi želimo da se to zaustavi, da zemlja bude pravedna za sve', kazao je jedan od prosvjednika.

Većina prosvjeda bila je mirna, no kako je dan odmicao, postavljene su barikade i prosvjednici su zapalili vatru u različitim dijelovima grada. Policija je reagirala vodenim topovima i suzavcem. Nekoliko prosvjednika je uhićeno.

Psi lutalice - aktivni sudionici prosvjeda

Oni se ne boje ni suzavca ni policijskih vodenih topova, okupljaju se u velikom broju i brane demonstrante te su postali neizostavan dio svih prosvjeda u Santiagu - riječ je o psima lutalicama glavnoga čileanskog grada na čijim se ulicama odnedavno gotovo svakodnevno okupljaju prosvjednici.

Deseci pasa lutalica u četvrtak su ponosno trčkarali uz prosvjednu kolonu u kojoj su sudjelovali radnici na poziv najvećega sindikata u zemlji, zahtijevajući bolje uvjete rada.

Prosvjednici su na njihovo aktivno sudjelovanje u prosvjedima, koje se manifestira lajanjem i mahanjem repom, već navikli, pa ih povremeno pomaze, smatrajući ih punopravnim sudionicima demonstracija. Naime, psi su na strani 'potlačenih', pa brane prosvjednike, a laju na policajce.

I psi su već navikli da, kada prosvjednici na policajce počnu bacati kamenje, treba brzo pobjeći. Važnost pseće potpore prosvjedima u Santiagu prvi je put zabilježena na brojnim fotografijama tijekom održavanja studentskih demonstracija 2011. koji su tada tražili besplatno školovanje i poboljšanje dotadašnjeg - skupog i nepravednog sustava visokog školstva naslijeđenog iz razdoblja vladavine diktatora Augusta Pinocheta.

Najslavniji među 'psima prosvjednicima', neizostavni El Negro (Garo), ima i vlastitu Facebook stranicu te zavidan broj Facebook prijatelja - čak 600, ali i Twitter račun, koji slijedi oko 2.000 korisnika. 'Autentičan revolucionar, čileanski otac 32 priznate djece, suprug šest dama, prijatelj ljudi i najgora noćna mora policajcima', stoji u El Negrovoj biografiji na društvenim mrežama.

Santiago de Chile nema riješen problem pasa lutalica. Prema zadnjim podacima, oko 500.000 prljavih, zapuštenih četveronožnih prijatelja ljudi, punih ozljeda, luta ulicama glavnoga grada. U planu je, kako je kazao dužnosnik gradske uprave Jose Antonio Peribonio, program zbrinjavanja napuštenih pasa, njihova sterilizacija i udomljavanje. 'Ako se pobrinemo za pse lutalice u gradu, poboljšat ćemo kvalitetu njihovih, ali i svojih života. Vjerujem da će se i turisti ovdje osjećati ugodnije', kazao je.

Sukob čileanskih prosvjednika s policijom