POPULACIJSKI FOND UN-A:

Žene najugroženije klimatskim promjenama

19.11.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Žene su najviše ugrožene lošim utjecajem klimatskih promjena, ali njih uglavnom ignoriraju u raspravama kojima se za te promjene traži rješenje, kaže se u srijedu u novom izvještaju Populacijskoga fonda Ujedinjenih naroda

U izvještaju za 2009. UNFPA kaže da su siromašni u svijetu najosjetljiviji na klimatske promjene, a da su žene većina od milijardu i pol ljudi koji na dan nemaju niti dolar.

"Siromašne žene u siromašnim zemljama najviše su pogođene klimatskim promjenama iako su one najmanje tim promjenama pridonijele", rekla je direktorica te agencije Thoraya Ahmed Obaid.

Svjetski čelnici u prosincu će se sastati u Kopenhagenu na UN-ovu summitu o globalnom zagrijavnaju, a UNFPA im poručuje da bi morali razmisliti o tome koliko žene trpe zbog klimatskih promjena i koliko se mogu angažirati u borbi protiv tih promjena.

"S opasnošću od klimatske katastrofe na obzoru ne možemo dopustiti da 3,4 milijarde žena svijeta dobiju ulogu žrtve", rekla je Obaid u komentaru na izvješće. "Ne bi bili bilo bolje da imamo 3,4 milijarde aktivistica koje se bore za promjene".

Po njegovim njezinim riječima, siromašni su češće ovisni o poljoprivredi i njima prijeti opasnost od gladi u slučaju poplava, suša ili uragana. Osim toga, oni najčešće žive na područjima koja su više ugrožena poplavama, podizanju razine mora i olujama.

Žene su obično najsiromašnije u društvu i imaju manje pravo kontrole vlastita života, a nose teret podizanja djece, pa zato i više trpe, rekla je direktorica UN-ova Populacijskog fonda.