SATELITI OTKRILI

Zemljin magnetni štit drastično slabi i seli!

23.06.2014 u 16:39

Bionic
Reading

Prvi niz slika visoke rezolucije koje su napravili ESA-ini sateliti Swarm otkriva da se u magnetnom polju koje štiti naš planet u posljednjih šest mjeseci dogodila velika promjena

Tri satelita Swarm lansirana su u studenom 2013., a njihovi uređaji omogućuju fascinantan uvid u složeno funkcioniranje Zemljina magnetnog polja koje nas čuva od bombardiranja kozmičkog zračenja. Provedena mjerenja potvrđuju opći trend slabljenja polja, a najdrastičnije opadanje njegove snage zabilježeno je nad zapadnom hemisferom.

U nekim drugim područjima Zemlje, poput južnog Indijskog oceana, magnetno polje je od siječnja postalo snažnije. Posljednja mjerenja također potvrđuju pomicanje magnetnog sjevernog pola prema Sibiru.

Ove promjene temelje se na magnetnim signalima koji se stvaraju u Zemljinoj željeznoj jezgri. Tijekom narednih mjeseci, znanstvenici će analizirati podatke kako bi otkrili postoje li neki drugi čimbenici koji bi mogli utjecati na spomenute promjene primjerice u plaštu Zemlje, u njezinoj kori, oceanima, ionosferi ili magnetosferi.

To će pružiti nove uvide u mnoge prirodne procese, od onih koji se odvijaju duboko u našem planetu do svemirskih vremenskih pojava koje pokreću solarne aktivnosti. Prikupljene informacije trebale bi dati odgovore na pitanje zašto magnetno polje Zemlje slabi.

'Početni rezultati predstavljaju izuzetne mogućnosti Swarma', izjavio je Rune Floberghagen, voditelj ESA-ine misije Swarm.

Prvi rezultati predstavljeni su 19. lipnja na Trećoj znanstvenoj konferenciji posvećenoj znanosti Swarma u Kopenhagenu.

Na slici desno gore crvena polja predstavljaju područja u kojima magnetna polja jačaju, a plava u kojima slabe.