izbori_tportal copy-08

UOČI LOKALNIH IZBORA

Želite izmijeniti podatke u registru birača? Danas je zadnji dan

  • M.Šurina
  • Zadnja izmjena 10.05.2017 10:19
  • Objavljeno 10.05.2017 u 09:38
Bionic
Reading

I dok se na predsjedničkim i parlamentarnim izborima može glasati izvan mjesta prebivališta, takva mogućnost ne postoji na lokalnim izborima. No želite li dopuniti ili izmijeniti podatke u registru birača, to možete učiniti još samo danas

Da u srijedu 10. svibnja istječe rok za dopunu ili ispravak u registru birača, upozorava i Ministarstvo uprave.

Zahtjevi za dopunu ili ispravak podataka u registru birača mogu se podnositi u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu prebivališta, svakim radnim danom u radno vrijeme ureda.

Pripadnici nacionalnih manjina, odnosno pripadnici hrvatskog naroda koji će do dana održavanja izbora napuniti 18 godina mogu se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim uredom zaključno do srijede 10. svibnja 2017. godine.

Na lokalnim izborima mogu glasovati samo birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, i to samo u mjestu svog prebivališta, a uvjet za ostvarivanje prava glasovanja je važeća osobna iskaznica. Na dan izbora birači se ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti.  

Budući da se registar birača temelji i na evidenciji prebivališta, svako brisanje iz evidencije prebivališta u Republici Hrvatskoj automatizmom dovodi do promjene podatka o prebivalištu u registru birača. Hrvatski državljani koji su brisani iz evidencije prebivališta u Republici Hrvatskoj ne mogu glasovati na lokalnim izborima.

Birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji prilikom dolaska na biračko mjesto utvrde da nisu upisani u izvatke iz popisa birača mogu na dan održavanja izbora svoje biračko pravo dokazivati potvrdom za glasovanje koju izdaju nadležni uredi prema mjestu prebivališta birača, izvijestilo je Ministarstvo uprave.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal