REAKCIJA NA TEŠKE NAPADE

Zelenski: 'Ukrajinu se ne može zastrašiti. Umjesto toga još smo ujedinjeniji!'

11.10.2022 u 08:45

Bionic
Reading

Nakon teških ruskih raketnih napada na mnoge veće gradove u Ukrajini, predsjednik Volodimir Zelenski naglasio je volju svoje zemlje za otporom

U raketnim napadima na mnoge gradove poginulo je 14 ljudi a ranjeno 97, rekle su hitne službe, dok su napadana raskrižja, parkovi i turistička mjesta. Eksplozije su prijavljene u Kijevu, Ternopilu i Žitomiru u zapadnoj Ukrajini, Dnipru i Kremenčuku u središnjoj, Zaporižji na jugu i Harkivu na istoku, rekle su ukrajinske vlasti.

Deseci krstećih projektila zasuli su zemlju iz zraka, zemlje i s mora, u najraširenijem valu zračnih napada koji je pogodio daleko prve crte bojišnice, od početnih napada prvog dana rata 24. veljače.

"Ukrajina se ne može zastrašiti. Umjesto toga još smo ujedinjeniji", rekao je Zelenski u večernjem videoobraćanju u Kijevu u ponedjeljak. "Sve ćemo učiniti da ojačamo svoje oružane snage", rekao je u obraćanju kasno navečer. "Bojište će za neprijatelja biti još bolnije", dodao je.

Ukrajinsko ministarstvo obrane u priopćenju u ponedjeljak navečer navodi da je Rusija izvela najmanje 84 raketna i zračna napada, a ukrajinska protuzračna obrana uništila je 43 krstareća projektila i 13 dronova.

Govoreći na oštećenom cestovnom raskrižju pored kijevskog sveučilišta, a ne iz svojeg dobro čuvanog predsjedničkog ureda kao što to inače čini, rekao je da su ispred sveučilišta samo civilni ciljevi u parku i oko njega i da nema vojnih objekata, za koje je Rusija rekla da ih gađa. Buldožeri, kamioni i druga oprema za čišćenje može se vidjeti u pozadini. Ujutro su ondje padale rakete.

"Okupatori nam se ne mogu suprotstaviti na bojištu i to je razlog zbog kojega nastavljaju teror", rekao je Zelenski. U mnogim gradovima, dodao je, službe popravljaju prekinute električne vodove i vodovod. "Potrajat će još nekoliko sati". Ukrajinski čelnik pozvao je građane na "razumno korištenje električne energije" koliko je moguće. "Što više Ukrajinaca štedi struju, to će mreža stabilnije raditi".

  • +8
Napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia

Napadi su namjerno izvedeni u vrijeme prometnih gužvi u ponedjeljak da ubiju ljude i prekinu struju, prema Zelenskom. Premijer Denis Šmihal priopćio je da je pogođeno 11 velikih infrastrukturnih ciljeva u osam regija, zbog čega su dijelovi Ukrajine bez struje, vode i grijanja.

Obećao je popraviti infrastrukturu što je prije moguće. Pokušavajući spriječiti ispade elektroenergetske mreže Ukrajina je prekinula izvoz struje u Europsku uniju u vrijeme dok se kontinent već suočava s višim cijenama struje koja je povećala inflaciju i narušila industrijsku aktivnost.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je naredio "masivne" dalekodometne napade pošto je Ukrajinu optužio za napad na most koji Rusiju povezuje s anektiranim Krimom u subotu, no SAD kaže da raspon napada znači da su vjerojatno planirani dulje vrijeme.

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je da će više pomoći Ukrajini povećati rizik šireg rata. "Takva pomoć, kao i pružanje Kijevu obavještajnih podataka, instruktora i borbenih smjernica vodi eskalaciji i povećava rizike sukoba između Rusije i NATO-a", rekao je Antolov novinarima.