NAPREDOVANJE NA BOJIŠNICI

Zelenski o protuzračnoj obrani: Postajemo jamac sigurnosti za cijelu Europu

30.12.2022 u 22:16

Bionic
Reading

Ukrajinske snage u Donbasu drže svoje položaje protiv ruskih postrojbi, a na nekim područjima i polako napreduju, rekao je u petak kasno u video poruci ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i najavio da će ukrajinska protuzračna obrana postati najjača u Europi

"Sveukupno, držimo svoje pozicije", rekao je Zelenski u noćnom videoobraćanju. "Postoje i neka područja fronte na kojima polako napredujemo", dodao je.

Zelenski je rekao i da je Ukrajina, izložena ruskim zračnim napadima, ojačala svoje protuzračne sposobnosti te da će one biti još snažnije u novoj godini, prenosi Reuters. Ukrajinski čelnik vjeruje da će ukrajinska protuzračna obrana postati najjača u cijeloj Europi, piše agencija dpa.

"To će biti jamstvo sigurnosti ne samo za našu zemlju, već i za cijeli kontinent“, poručio je.

Ukrajinska protuzračna obrana već sada uspijeva oboriti relativno velik broj ruskih projektila i bespilotnih letjelica, no zbog razmjera napada ne uspije ih zaustaviti sve.

Rusi od listopada gađaju ukrajinsku energetsku mrežu, što uzrokuje nestanke struje i prekide opskrbe vodom. Zelenski je u petak govorio o „jasnoj strategiji“ za osiguranje proizvodnje i distribucije struje.

  • +10
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Potrebno je puno truda, no uspjet ćemo“, naglasio je. "Ovo je jedan od najvažnijih zadataka za sljedeću godinu i ne sumnjam da ćemo ga savladati."

Rusija je Ukrajinu duž bojišnice iz zraka napadala i u petak, dan nakon što je ispalila desetke projektila u baražnom napadu na kritičnu infrastrukturu. Sirene za zračni napad oglasile su se tijekom noći na petak u Kijevu, a novinari Reutersa čuli su nekoliko eksplozija i zvuk protuzračne obrane južno od grada.