predjsednički dekreti

Zelenski nastavlja čistku u tajnoj službi, smijenio još četiri visoka dužnosnika

07.03.2023 u 07:32

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je zamjenika šefa ukrajinske sigurnosne službe (SBU) Oleksandra Jakuševa, upravitelje dvaju odjela i šefove SBU-a u dvije ukrajinske regije, prenosi Kyiv Independent pozivajući se na predsjedničke dekrete koji su objavljeni 6. ožujka.

Smijenjeni dužnosnici su Oleksandr Provotorov, voditelj Odjela za gospodarsku potporu, Ihor Nosko, voditelj Odjela za zaštitu državnih tajni i izdavanje dozvola, Boris Bezruki, šef SBU-a u Zaporiškoj oblasti i Eduard Fedorov, šef SBU-a u Sumskoj oblasti.

Zelenski je već imenovao nove ljude za dvije od ovih pozicija.

Ukrajinska Pravda je 8. veljače izvijestile da je SBU klasificirao rezultate inspekcije svog bivšeg šefa Ivana Bakanova.

Bakanov je otpušten u srpnju 2022. zbog endemske izdaje službe sigurnosti. Nakon Bakanovljeve smjene, ukrajinski parlament imenovao je Vasilija Maliuka za novog šefa SBU-a.

Maliuk je blizak  zamjeniku šefa kabineta predsjednika Zelenskog Olehu Tatarovu, kažu antikorupcijski aktivisti. Tatarov je optužen za podmićivanje 2020. no i dalje ima značajan utjecaj na većinu tijela za provođenje zakona.

Maliukovo imenovanje uslijedilo je nakon antikorupcijske akcije 1. veljače, kada su policajci pretresli moćnog oligarha Ihora Kolomoiskog, bivšeg ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova te najviše porezne i carinske službenike.

Operacija velikih razmjera uslijedila je dok je ukrajinska vlada nastojala pokazati da se bori s korupcijom dok Zapad Kijevu pruža neviđene količine pomoći.