kritika sad-a

Zelenski kaže da ga Bijela kuća nije obavijestila o curenju dokumenata

03.05.2023 u 09:56

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za Washington Post, objavljenom u utorak, da ga Bijela kuća nije obavijestila o curenju tajnih američkih dokumenata koji su prošlog mjeseca privukli pozornost diljem svijeta

"Nisam unaprijed dobio informacije od Bijele kuće ili Pentagona", izjavio je Zelenski. Naglasio je da to nije dobro ni za Ukrajinu, niti za ugled Bijele kuće, "a vjerujem da nije korisno ni za ugled Sjedinjenih Država''. U materijalima koji su u travnju bili objavljeni na internetu nalazio se tada već oko mjesec dana stari pregled rata u Ukrajini.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izjavio je 12. travnja da su dokumenti koji su procurili iz Pentagona sadržavali mješavinu točnih i netočnih informacija o ukrajinskoj vojsci i umanjio je njihov negativan učinak.

Kao odgovor na komentare Zelenskog glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće poručio je: "U stalnoj smo komunikaciji s našim ukrajinskim kolegama o nizu pitanja, uključujući neovlaštena otkrivanja, ali nećemo ulaziti u detalje tih privatnih razgovora."

Glasnogovornik Pentagona rekao je kako je američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao s brojnim saveznicima u vezi s tim pitanjem, uključujući i Reznikova.

''Austin je obavio veliki broj telefonskih poziva, imao veliku količinu kontakata s našim saveznicima i partnerima diljem svijeta kako bi s njima razgovarali o tome, kako bismo naglasili koliko ozbiljno shvaćamo ovo pitanje, uključujući nekoliko razgovora s njegovim ukrajinskim kolegom, ministrom Reznikovom", objasnio je Patrick Ryder za CNN.