GRCI U IŠČEKIVANJU

Zeleno svjetlo policiji za preuzimanje Sveučilišta

22.12.2008 u 11:04

Bionic
Reading

Nakon što je državni odvjetnik poslao indirektnu ali jasnu poruku da je prosvjednicima koji su zauzeli Politehničku školu u atenskoj četvrti Exarchia preostalo 'još samo nekoliko sati', špekulira se da se policija sprema upasti u tu školu

ATENA - Prosvjednici, međutim, odgovaraju da ne pristaju na ultimatume, da je vrijeme na njihovoj strani i da će o tome koliko će trajati prosvjedi odlučiti grčki građani.

'Bilo bi im bolje da poštuju i boje se onih koji su sudjelovali, sudjeluju i sudjelovat će u revoltu. Pozvat ćemo tisuće revoltiranih studenata, radnika, migranata i prijatelja da spriječe policijsku raciju u školi', poručili su prosvjednici.

U nedjelju, zamjenik ravnatelja Atenskog sveučilišta poručio je prosvjednicima u okupiranoj zgradi da Senat Sveučilišta više nema kontrolu i da je nadležnost u rukama državnog odvjetnika. Anarhistički radio 98 FM izvijestio je da je Senat naredio čuvarima da napuste položaje.

'Bojimo se da je policijski upad u zgradu neminovan. To bi bila prva takva operacija nakon više od desetljeća i prvi put u povijesti da policija zauzima prostor Sveučilišta bez odobrenja Senata', upozoravaju prosvjednici.

Sukobe u Grčkoj, koji su ušli u treći tjedan, izazvalo je ubojstvo 15-godišnjeg Aleksisa Grigoropulosa, koje je počinio grčki policajac ispred Politehničke škole. Grčki učenici i studenti okupirali su stotine srednjih škola i sveučilišnih odjela širom zemlje.