zataškavanje na prisavlju

Zeleno-lijeva koalicija zatražila da se u Saboru otvori rasprava o seksualnom nasilju na HRT-u

03.02.2021 u 16:14

Bionic
Reading

Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka upozorio je u srijedu da danas imamo pandemiju seksualnog nasilja nad ženama te je upozorio na slučajeve zataškavanja na Sveučilištu i HRT-u, pozvavši da se u Saboru otvori rasprava o tome

"Ne postoje dobri instituti da bi žene imale sigurno mjesto gdje bi mogle prijaviti spolno uznemiravanje ili zlostavljanje. Na Akademiji dramskih umjetnosti od 27 prijava, šest prijava su žene potpisale imenom i prezimenom, a žene traže siguran način da mogu prijaviti anonimno jer im garantira sigurnost", kazala je Rada Borić na konferenciji za novinare u Saboru.

Tražimo, dodala je, i da teret dokazivanja ne bude na ženama, kao i izmjenu u Kaznenom zakonu da zločin protiv žena ne može zastarjeti, odnosno, da se briše rok od tri mjeseca u kojem moraju prijaviti događaj.

Apelirala je na javnost da ne umanjuje slučajeve seksualnog zlostavljanja, govoreći o neprimjerenom ponašanju, jer je i to seksualno zlostavljanje.

Tražimo da se ozbiljno pristupi nasilju jer danas imamo pandemiju seksualnog nasilja nad ženama, a čini se da nikoga ne zanima možemo li naći cjepivo protiv te pandemije, upozorila je Borić, podsjećajući na slučajeve u HUP-u, policiji, ADU i HRT-u.

Damir Bakić ustvrdio je da svjedočimo vrlo velikom valu prijava za seksualno uznemiravanje, čak i nasilje, na Sveučilištu u Zagrebu, što su, ističe, pojave kojima se moramo najenergičnije suprotstaviti i svim snagama priskočiti u pomoć žrtvama, a krivce energično sankcionirati. To je posebno važno da učini sveučilišna, akademska zajednica jer je na njoj posebna odgovornost da odlučno pokaže svoje protivljenje i nultu stope tolerancije prema takvim pojavama, kazao je.

U Rektoratu se, međutim, događa nešto sasvim suprotno i rektor je nedavno zataškao jedan takav slučaj.

Video: Patrik Macek/PIXSELL

Unatoč prijavi koju je oštećena kolegica potpisala i uredno urudžbirala, rektor nije poduzeo ništa nego je, štoviše, zloupotrijebio svoju ovlast i kolegu koji je bio optužen za seksualno uznemiravanje osobno je predložio Senatu Sveučilišta, ne upozoravajući na taj ozbiljni slučaj, da se izabere u najviše akademsko zvanje profesora emeritusa.

Još gore, rektor se medijski obrušio na tadašnju dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović Štetić i novinarku koja se usudila pisati o tom slučaju, posluživši se javnim difamacijama, istaknuo je.

"Rektor Damir Boras ovime je još jednom počinio nesagledivo veliku štetu i sramotu Sveučilištu, što ga diskvalificira za obnašanje te dužnosti. Sada je odgovornost na Senatu i Savjetu Sveučilišta i ne reagira li Senat na ovu vrlo ozbiljnu situaciju, može se zaključiti da preuzima suučesništvo u ovom slučaju", poručio je Bakić.

Sandra Benčić kazala je da je riječ i o dvije javne ustanove, Sveučilištu i HRT-u, koje su ključne za osiguranje javnog interesa građana Hrvatske i koje su financirane javnim sredstvima. Stoga imaju osobitu dužnost čuvati čast i ugled tih institucija, no, to se ne događa, ocijenila je.

Imamo vrlo ozbiljne slučajeve zataškavanja seksualnog uznemiravanja na HRT-u koje završavaju odbijanjem Uprave da se osnuje neovisno povjerenstvo kojem bi žene mogle anonimno, u zaštiti, prijaviti što im se i od koga dogodilo nego se inzistira da se suočavaju sa svojim zlostavljačima. Nastavljaju se zakopavati još dublje u situaciju eklatantnog primjera institucionlanog nasilja i stvaranja apsolutno nesigurne atmosfere za žene koje tamo rade, upozorila je.

Zgrožena sam činjenicom da je moguće da institucije koje odgovaraju Hrvatskom saboru provode takvu vrstu nasilja i da to otvoreno potvrđuju, poručila je Benčić.

Pozvala je kolege zastupnike da se u Saboru otvori rasprava o zataškavanju seksualnog nasilja na HRT-u i pitanje smjena koje se tamo moraju dogoditi.