ništa od proizvodnje

Njemačka odbacuje prijedlog o micanju patenata s cjepiva, objasnili i zašto

06.05.2021 u 19:48

Bionic
Reading

Njemačka je u četvrtak odbacila američki prijedlog da se farmaceutske tvrtke odreknu patenata za cjepiva protiv covida-19, smatrajući da proizvodnju ne ograničavaju prava intelektualnog vlasništva nego da je potrebno povećati kapacitete i osigurati kvalitetu.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je u srijedu potporu prijedlogu da se farmaceutske tvrtke odreknu prava na patente što je radikalan zaokret u američkoj politici, a njegova glavna pregovaračica za trgovinu Katherine Tai odmah je podržala pregovore u okviru WTO-a.

Njemačka vlada podržava cilj da se osigura cjepiva protiv covida-19 za cijeli svijet, rekla je glasnogovornica vlade, dodajući međutim da su glavni čimbenici u proizvodnji cjepiva proizvodni kapaciteti i standardi kvalitete, a ne patenti. "Zaštita intelektualnog vlasništva izvor je inovacija i mora to i ostati u budućnosti", poručila je

Dodala je da Njemačka podržava inicijativu COVAX, u cilju da što je moguće više ljudi u svijetu dobije cjepivo, napominjući da se pregovori u WTO-u nastavljaju.

WTO je u travnju objavio da se od 700 milijuna doza cjepiva podijeljenih u svijetu samo 0,2 posto odnosi na zemlje s niskim prihodima. 

Europska unija spremna je razgovarati o prijedlogu da se tvrtke odreknu prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv covida-19, kazala je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, dok se farmaceutske tvrtke tome protive.