RIZICI VEĆI OD PRIHODA

Zeleni pred Banskim dvorima protiv bušotina u Jadranu

05.02.2015 u 10:43

Zelena akcija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zelena akcija

Bionic
Reading

Javnost u Hrvatskoj ima pravo biti puna sumnje zbog čega se planira svega 55 posto dobiti od eventualnih prihoda od nafte u hrvatskom proračunu, dok susjedna Crna Gora planira zadržati između 65 i 70 posto takvih prihoda, rekao je Toni Vidan iz Zelene akcije

Aktivisti Zelene akcije, u suradnji sa Zelenim forumom, u četvrtak su prosvjedovali ispred Banskih dvora zahtijevajući hitnu tematsku sjednicu Hrvatskoga sabora nezadovoljni namjerom Vlade za izdavanjem koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu

Ovdje smo kako bismo upozorili na opasnost i štetnost potencijalnih i planiranih ugovora s koncesionarima za vađenje nafte na Jadranu, rekao je voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan.


'Cijela procedura kojom se vodi taj proces je manipulativna i netransparentna i javnost u Hrvatskoj ima pravo biti puna sumnje zbog čega se planira svega 55 posto dobiti od eventualne nafte u proračunu, dok susjedna Crna Gora planira između 65 i 70 posto prihoda od eventualne nafte', rekao je.

Naglašava da je Zelenoj akciji potpuno neprihvatljivo i da 100 posto ide u proračun jer smatraju 'da ni sav prihod neće pokriti potencijalne rizike i štete'.

'Činjenica da se pogoduje potencijalnim koncesionarima s tako malim postotkom udjela prihoda u hrvatski proračun u eventualnoj raspodjeli dobiti budi sumnju u korupciju i pogodovanje investitorima koje je neprihvatljivo', naglasio je te zatražio hitnu sjednicu Sabora o toj temi.

Vidan ne odbacuje ni mogućnost prikupljanja potpisa za raspisivanja referenduma, ali smatra da je još prerano.

'U ovom trenutku smatramo da hrvatska javnost još nije dovoljno upoznata sa svim potencijalnim opasnostima ovog planiranog projekta, tako da nam se čini da je još rano za referendum', rekao je.

Desetak prosvjednika nosilo je dva transparenta na kojima je pisalo 'Planirani prihodi od nafte: Crna Gora 65 posto, Hrvatska 55 posto ???' i 'Zaustavimo štetne ugovore - 10 posto pogodovanja za 100 posto štete'.