gospodarenje otpadom

Tomašević županiji nudi zbrinjavanje gradskog otpada, stigao mu jasan odgovor

15.01.2024 u 16:30

Bionic
Reading

Najavljujući da Grad Zagreb kreće u izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Resniku te naglašavajući da odlagalište na Jakuševcu treba što prije zatvoriti, gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je Zagrebačkoj županiji ponuđeno da zbrine miješani komunalni otpad sljedeće četiri godine, a na to je promptno reagirao župan Stjepan Kožić

'Već je sada jasno da se Jakuševec mora što prije zatvoriti. Stoga smo Zagrebačkoj županiji ponudili da preuzme miješani komunalni otpad iz Zagreba u sljedeće četiri godine, a zauzvrat bi Zagreb preuzeo cjelokupni trošak izgradnje postrojenja u Resniku i prihvatio miješani komunalni otpad iz Zagrebačke županije u novo postrojenje koje će raditi barem 30 godina', rekao je Tomašević, najavljujući gradnju Centra za gospodarenje otpadom u Resniku u ponedjeljak.

Inicijalni odgovor Zagrebačke županije je da službeni podaci nacionalnog Plana za gospodarenje otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2028., koji je donijela Vlada Republike Hrvatske prije samo sedam mjeseci, nisu točni. Prema podacima iz nacionalnog Plana, u toj županiji ima još oko 1,67 milijuna tona kapaciteta odlaganja, dok Zagrebačka županija tvrdi da su stvarni kapaciteti manji od desetine toga.

  • +9
Tomislav Tomašević Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Tu imamo očiti apsurd, jer ako Zagrebačka županija govori istinu, onda je nacionalni Plan besmislen dokument s netočnim podacima. Zato tražim od Zagrebačke županije, Vlade i resornog ministarstva da utvrde koji su stvarni potencijali za odlaganje miješanog komunalnog otpada u Zagrebačkoj županiji. Smatramo da je što skorije zatvaranje Jakuševca pitanje od nacionalne važnosti', zaključio je gradonačelnik Tomašević. U poslijepodnevnim satima na adrese medija stigao je odgovor župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

  • +8
Stjepan Kožić Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno pet odlagališta otpada (Andrilovec, Tarno, Beljavine, Mraclin, Novi Dvori) s ukupnim preostalim slobodnim kapacitetom od 103 tisuće tona. Ako uzmemo u obzir da je Grad Zagreb prošle godine proizveo više od 170 tisuća tona miješanog komunalnog otpada, dolazimo do činjenice da bi se svi preostali županijski kapaciteti napunili za cca šest do osam mjeseci. Dodajmo još k tome miješani komunalni otpad iz Zagrebačke županije, a riječ je o 35 tisuća tona godišnje na spomenutih pet odlagališta, dolazimo do još kraćeg roka popunjavanja svih slobodnih županijskih kapaciteta. Sa svim ovim podacima na sastancima u prosincu i siječnju gradonačelnik Tomašević je upoznat.'