IZBJEGAVANJE MEĐUNARODNOG SUDA

Žbogar: Slovenija će prihvatiti arbitražu

25.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Slovenska će vlada u četvrtak načelno prihvatiti prijedlog o posredništvu Europske komisije u graničnom sporu s Hrvatskom, ali bi mogla razmotriti i zamisao o reaktiviranju mješovitog slovensko-hrvatskog povjerenstva za granicu, najavio je u utorak za emisiju "Odmavi" Slovenske televizije ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar

"Slovenska vlada dat će načelan odgovor da se slaže s posredništvom", rekao je Žbogar. No, uspjeh inicijative kako je dodao ovisan je i od Hrvatske koja je nesklona medijaciji i sklonija prepuštanju spora međunarodnom sudu iako nije odbila prijedlog Ollija Rehna, te od Europske komisije koja određuje pojedinosti i modalitete mogućeg posredništva.

Žbogar je rekao da će slovenska vlada u četvrtak razmotriti izvješće o jednoipolgodišnjem radu slovenskog dijela mješovitog slovensko-hrvatskog povjerenstva za granicu i donijeti odluku o eventualnom nastavku rada tog tijela.

Inače, za obnovu rada povjerenstva založio se u utorak i bivši slovenski premijer Janez Janša, rekavši da nije bilo pametno što je slovenska vlada tražila prekid njegova djelovanja, jer će pitanje "pravnih osnova" za rješenje graničnog pitanja, kako je dodao, biti važno za obje države bez obzira bude li se pitanje granice rješavalo posredništvom Europske komisije ili na sudu.

Žbogar je u vezi sastanka premijera rekao da je on korak naprijed u uspostavi komunikacije i smirivanju javnosti i da je dogovoreno da se kontakti intenzivno nastave.

Žbogar je kazao da je dogovoreno da se održavaju stalni tjedni kontakti ministara vanjskih poslova i da će se s hrvatskim kolegom Goranom Jandrokovićem susresti već slijedećeg tjedna u Varšavi prigodom sastanka šefova diplomacija država članica NATO saveza.