ukupni rezultati

Zbog zabrane rada pao promet trgovina nedjeljom, no zato subote debelo nadoknađuju

01.08.2023 u 20:43

Bionic
Reading

Podaci Porezne uprave o fiskalizaciji tijekom srpnja pokazuju da je promet nedjeljom, s obzirom na broj otvorenih trgovina, ipak malo manji u odnosu na te dane lani, i to od 6 do 17 posto

Prošlo je mjesec dana otkako se provodi zabrana rada nedjeljom. Podaci Porezne uprave o fiskalizaciji tijekom srpnja pokazuju da je promet nedjeljom, s obzirom na broj otvorenih trgovina, ipak malo manji u odnosu na te dane lani, i to od 6 do 17 posto. Promet se, sudeći prema podacima, prelio najviše na subotu - veći je od 15 do 26 posto u odnosu na isti mjesec 2022, donosi HRT.

Zabrana rada nedjeljom odnosi se i na cvjećarnice. Tko tada planira obići groblje, mogao bi ostati bez cvijeća. Traže izuzeće jer na groblje se ide nedjeljom i blagdanima.

U 16 nedjelja, kada trgovine mogu raditi, ubrajaju se i blagdani koji ne padaju na nedjelju. Trgovine koje će primjerice ove subote biti otvorene na Dan domovinske zahvalnosti i u nedjelju, iskoristit će dva dana od ukupno dopuštenih njih 16 kada se može raditi. Dogodine će trgovci dilema imati još više.

Stručnjaci očekuju da bismo prave učinke zabrane rada nedjeljom mogli doznati tek dogodine.

Podaci pokazuju da je promet u maloprodaji veći za 16 posto u odnosu na lanjski srpanj. No, povećanje se osim inflaciji može pripisati i većoj potrošnji zbog bolje sezone.