TAKO SE TO RADI

Zbog štednje Britanija reformira 192 državne agencije

14.10.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Britanija će ukinuti, spojiti ili reformirati 481 poluneovisnu državnu agenciju kako bi smanjila troškove i deficit u sklopu plana kojim će ukidati tisuće radnih mjesta i promijeniti način pružanja brojnih usluga.

Restrukturiranje tih 'produljenih tijela vlasti' jer nisu pod izravnom ministarskom kontrolom odnosit će se na agencije širokog spektra rada od konkurentnosti, zaštite djece do obnovljivih izvora energije.

'To će uštedjeti novac, što zapravo i nije glavni cilj. Glavna je svrha povećati odgovornost', rekao je ministar Francis Maude zadužen za te reforme.

Kada je u svibnju preuzela vlast koalicijska vlada konzervativaca i liberalnih demokrata obećala je smanjiti i troškove i broj državnih ustanova u sklopu mjera za smanjenje deficita.

Britanski proračunski deficit veći je od 10 posto BDP-a, a cilj je koalicije gotovo ga ukinuti u pet godina.

To znači smanjenje javne potrošnje putem mjera navedenih u Cjelovitoj reviziji potrošnje koja će biti objavljena 20. listopada.

Već se očekuje da će prijepor izazvati neke od tih mjera, primjerice smanjenje pomoći za djece i povećanje školarina.

U službenim dokumentima ministarstvo navodi da je zadnjih mjeseci provedena revizija 901 državnog tijela, od kojih će njih 481 biti na neki način reformirano ili ukinuto ili pripojeno drugim ustanovama.