ledeni mrak

Zbog ruskih raketnih napada pola kijevske regije idućih će dana ostati bez struje

06.12.2022 u 09:27

Bionic
Reading

Pola regije koja okružuje glavni grad Ukrajine ostat će bez struje sljedećih dana nakon ruskih raketnih napada na elektroenergetska postrojenja, rekao je regionalni guverner Kijeva

Napadi u ponedjeljak, koji su dijelove Ukrajine ponovno bacili u ledeni mrak, najnoviji su u nizu višetjednih napada koji su pogodili ključnu infrastrukturu i mnogi su ostali bez grijanja i vode. Čini se da je Kijev, grad s oko 3 milijuna stanovnika, izbjegao ozbiljne štete. No kijevska regija, koja ne uključuje glavni grad i koja je prije rata imala oko 1,8 milijuna stanovnika, teško je pogođena.

"Sljedećih dana oko pola regije bit će bez struje", rekao je Oleksij Kuleba, guverner regije, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram kasno u ponedjeljak. Moskva negira da napada civile, ali kaže da njihova patnja neće prestati ako Ukrajina ne popusti ruskim zahtjevima.

Najveći ukrajinski privatni dobavljač energije DTEK morao je isključiti postrojenje s električne mreže zbog štete od napada u ponedjeljak i rekao je da je u zadnja dva mjeseca postrojenje bilo meta 17 puta. Volodimir Kudritski, direktor nacionalnog operatera električne mreže Ukrenergo, rekao je da je Rusija namjerno pokrenula napade kad je temperatura pala ispod nule.

"Potrebno je dan ili dva da se uspostavi normalna proizvodnja u sustavu", rekao je Kudritski za ukrajinsku televiziju. Šteta je prijavljena i u drugim regijama, uključujući jug i jugoistok gdje su se vodile neke od najžešćih borbi između ukrajinskih i ruskih snaga, zbog čega su izdana upozorenja o novim nestancima struje.

Sve vodocrpne postaje i rezervni vodovi u regiji Odese izgubili su struju i prekinuta je opskrba vodom, objavila je vodovodna tvrtka na Telegramu. U Kramatorsku, gradu pod ukrajinskom kontrolom u doneckoj regiji, 370 stambenih zgrada ostalo je bez grijanja zbog nestanka struje, rekao je gradonačelnik.

  • +9
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke
sve osim nogometa

Učitavanje...