HZZO BEZ MILOSTI

Zbog prekoračenja bolovanja kažnjeno 16 liječnika

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.03.2009 13:35
  • Objavljeno 16.03.2009 u 13:15
Minigo i Jelić

Minigo i Jelić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Čak 50 liječnika kažnjeno je zbog prekoračenja iznosa predviđenog za lijekove, a 16 liječnika kažnjeno je zbog prekomjerne stope izdanih bolovanja, utvrdila je revizija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

Ipak, i samo jedan kažnjeni liječnik je nedopustiv, budući da za prekoračenja bolovanja nisu krivi samo liječnici, već i oni koji traže bolovanja, istaknuo je primarijus Ivan Jelić, član Hrvatske liječnike komore i Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, izvijestio je Večernji list.

Motive za prekomjerna bolovanja, dodao je Jelić, treba tražiti u trenutačnom stanju društva i socijalne su naravi.

Hrvatska liječnička komora izrazila je neslaganje s najavom ministra zdravstva o naplati 50 tisuća kuna kazne svim obiteljskim liječnicima (procijenjeno je da ih je 700 u Hrvatskoj) koji su, nezadovoljni provođenjem reforme, odbili naplaćivati participacije pacijentima.

'Tko može podnijeti 50 tisuća kuna kazne, a ne da bankrotira?', zapitao se Jelić, poručujući da se u našoj zemlji samo liječnici kažnjavaju.

Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore, poručio je ministru Darku Milinoviću da oni nisu za kažnjavanje.

'Vrijeme je da se popusti i s jedne i s druge strane kako bi se pozitivno riješila situacija', poručio je Minigo.

Predstavnici Hrvatske liječničke komore poručili su da Hrvatska danas pati od nedostatka liječnika, i to za 40 posto u odnosnu na europske standarde. Takva situacija je ograničavajući faktor reorganizacije zdravstvene službe. Stoga je, primjerice, zdravstvena skrb u Lici, Dalmaciji i Slavoniji svedena na minimum, tako da tamošnji liječnici ne mogu otići ni na godišnji odmor, a kamoli na bolovanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi