GRADONAČELNIK RIJEKE OBERSNEL

'Zbog ovog ću projekta rado otići u zatvor'

04.10.2011 u 20:57

Bionic
Reading

'Podsjećam da je ovo još jedan od projekata zbog kojeg će me neki optužiti za nenamjensko trošenje sredstava. Pa, ako treba, zbog ovog ću projekta rado otići u zatvor', rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjem Gradonačelnikovom kolegiju na kojem je prihvaćen prijedlog Povjerenstva za izbor učenika s pomoćnikom u nastavi

Gradonačelnik je naglasio da se radi o još jednom od spektakularno najavljivanih državnih projekata, čije financiranje moraju osigurati jedinice lokalne samouprave, a da im za to nisu osigurana dodatna sredstva.

Projekt uključuje financiranje rada 17 pomoćnika u nastavi i četiri osobna pomoćnika za 28 učenika, za što će se do kraja godine osigurati 227 tisuća kuna, a Obersnelova izjava odnosi se na kaznenu prijavu koju je nedavno protiv njega, zbog nenamjenskog trošenja novca iz proračuna, podnijela Lista za Rijeku.

Na kolegiju je istaknuto da je u Dječji vrtić Rijeka ove pedagoške godine upisano 3309 djece, s time da je neraspoređeno ostalo 23 djece čiji su roditelji zaposleni. Njima će se tijekom godine ponuditi prva slobodna mjesta u vrtiću. Na listi čekanja nalaze se i ona djeca, njih 144, čiji jedan ili oba roditelja ne rade te 56 djece čiji roditelji imaju prebivalište u drugim gradovima i općinama. Njima će se ponuditi smještaj u privatnim dječjim vrtićima grada Rijeke gdje još ima slobodnih mjesta.

Izneseni su i podaci o upisu djece u osnovne škole Grada Rijeke, prema kojima 24 osnovne škole pohađa 8720 učenika, što je 159 učenika manje nego prošle godine. Vidljiv je nastavak negativnog trenda smanjenja broja učenika koji traje dulje od deset godina, no ipak ohrabruje činjenica što je prilikom prijava za upise u prvi razred zamijećeno neznatno povećanje broja učenika u odnosu na prošlu godinu, rečeno je na Gradonačelnikovom kolegiju.