MULJAŽE U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA

Zbog ovih je slučajeva predsjednica zazivala Cvitana i tražila istragu

09.03.2017 u 22:51

Bionic
Reading

Nakon što je Kolinda Grabar Kitarović u dva navrata posljednjih dana upozorila da zna za neke predmete koje bi DORH trebao pažljivije istražiti, Jutarnjem listu je potvrđeno da se ne radi ni o kakvim 'tajnim informacijama' koje ima predsjednica, nego prije svega o onom na što je upozorila i revizija

Državna revizija je u posljednjih godinu dana napravila reviziju u nekoliko institucija i pronađeni su veliki propusti koji možda upućuju i na kriminal.

Tako je revizija utvrdila brojne nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova prilikom prodaje i opremanja zgrada veleposlanstva u Washingtonu i Bruxellesu te u poslovanju Fonda za zaštitu okoliša, a nije do kraja istražen ni slučaj s remontom MiG-ova u Ukrajini, javlja jutarnji.hr.

Podsjetimo, u izvješću revizora o radu Fonda za zaštitu okoliša utvrđeno je niz nepravilnosti. Napomenuli su da naknade koje naplaćuju od građana nenamjenski troše, da je Fond jedinicama lokalne samouprave isplaćivao previše sredstava za zbrinjavanje otpada, ali i da zbog kašnjenja u rokovima nije iz europskih fondova povučen planiran novac.

U kolovozu prošle godine revizorsku packu dobilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. U izvješću koje je pod povećalom imalo mandat Vesne Pusić ustanovljeno je kako se rasipa novac za zgradu veleposlanstva u Bruxellesu. Ministarstvo je 2013. kupilo zgradu za 11,5 milijuna eura pravdajući tu investiciju plaćanjem skupe najamnine. Veleposlanstvo ni danas nije preseljeno u tu zgradu, za koju je naknadno utvrđeno da iziskuje iznimno skupa dodatna ulaganja, ali da i za rekonstrukciju nema dozvolu.

Što se točno zamjera istražnim organima u slučaju remonta MIG-ova u Ukrajini, nije poznato. Za taj je slučaj u prosincu 2016. podignuta optužnica protiv načelnika Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, Zapovjedništva za logistiku MORH-a Josipa Čovića zbog sumnje da je od ukrajinske tvrtke uzeo mito.