stradale 164 kuće

Zbog obilnih kiša došlo je do ulegnuća ceste u središtu Karlovca

19.05.2023 u 21:08

Bionic
Reading

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić u petak je izvijestio da je od poplava stradalo 164 kuće i da su se na tri mjesta ceste ulegnule, a očekuje da će se Kupa do nedjelje povući s prometnica

Mandić kaže da su se ceste ulegnule zbog proboja vode i da uzrok nije u kvaru odvodnog i vodoopskrbnog sustava.

Ulegnuća su zabilježena u četvrti Rakovac, na Drežniku i u Zvijezdi, a potonje je već sanirano.

Na Rakovcu ulegnuće prijeti statici stambene zgrade s dva poslovna prostora i stanari će dan-dva prenoćiti drugdje dok se ne vidi kako će se ulegnuće ponašati – za dva stanara Grad je osigurao smještaj, a jedan se samostalno snašao.

"Stručnjaci su rezervirani i stava su da prvo treba osigurati zgradu, a onda kopati. Osiguran je alternativni pravac preko Rakovca za osobne automobile, a kamioni moraju na cestu D1", rekao je Mandić.

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić je rekla da ispod asfalta nije rupa. "Radovi težim strojevima nisu preporučeni", dodala je te izvijestila da će zagrebačka tvrtka u ponedjeljak osigurati ugroženu građevinu.

Mandić je dodao da će stanovnicima s nebranjenih područja tvrtka "Čistoća" besplatno osigurati kontejnere za krupni otpad kako bi se odvezao uništeni inventar, a tvrtka "Vodovod i kanalizacija" će besplatno prazniti septičke jame koji su unazad godinu dana to već učinili.

  • +8
Zbog obilnih kiša došlo je do ulegnuća ceste u središtu Karlovca Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Naglasio je da je vodoopskrba osigurana.

"Vatrogasci su i dalje na terenu i dostavljat će potrepštine kome treba", poručio je Mandić.

Vodostaj Korane je u petak u 19 sati iznosio 768 centimetara i na djelu su izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj Kupe je u isto vrijeme iznosio 751 centimetara.

Izraze solidarnosti Karlovcu uputili su u petak iz grada-prijatelja, Alessandrie u Italiji.