stožer izvijestio

Situacija se smiruje, Osijek i okolica ne očekuju veći vodni val

19.05.2023 u 16:25

Bionic
Reading

Na području Osječko-baranjske županije poduzete su sve potrebne mjere obrane od poplava u ovlasti Hrvatskih voda i županijskog Stožera Civilne zaštite i ne očekuje se ozbiljniji vodeni val, izvijestio je u petak taj stožer

Nakon obilaska nasipa u vikend-naselju Karašici, u blizini Osijeka, načelnik Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je kako su, u slučaju većeg pogoršanja, spremne operativne snage te oprema i infrastruktura.

Imamo dovoljne količine vreća, pijeska, isušivača i pumpa. Nadamo se da to neće biti potrebno, ali bit ćemo spremni intervenirati pokaže li se potreba. Na mjestima gdje je situacija nešto lošija povremeno se angažiraju lokalni stožeri, ali nadamo se da će sve ostati na toj razini, rekao je Lukić.

Direktor osječkoga vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda Željko Kovačević izvijestio je kako je Drava u Osijeku pred proglašenjem redovitih mjera od poplava, koje se očekuje u iduća dva do tri dana s obzirom na to da je trenutačni vodostaj 312 centimetara, a redovite mjere proglašavaju se na razini od 350 centimetara.

"Što se tiče manjih slijevova Karašice i Vučice, imamo izvanrednu obranu od poplava na Vučici, kod mjesta Marjančaci, i taj vodeni val lagano ulazi u Dravu. Na većini manjih vodotoka situacija je pod kontrolom, vodostaji stagniraju ili opadaju, nema značajnijih povećanja pa ne očekujemo neki ozbiljniji vodeni val", dodao je Kovačević.

  • +23
Ministri Medved i Banožić obišli poplavnjen kompleks za terapijsko jahanje Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Rekao je kako je na nekim mjestima u nebranjenom području mogu biti ugrožene vikendice. Ovlaštene službe pripremile su vreće s pijeskom i sve što je potrebno, a s obzirom na to da intenzitet obrane od poplave nije velik, imaju mogućnost pomoći ljudima i na takvim lokacijama.

Zamjenik voditelja osječkoga područnog ureda Civilne zaštite Krešimir Erk rekao je kako je posljednjih tjedan dana Županijski centar 112 imao 60-ak poziva osoba kojima je voda došla u dvorište.

Istaknuo je kako je uglavnom riječ o pojedinačnim slučajevima s našičkog područja i objektima u prirodnim depresijama, gdje jedinice lokalne samouprave sa svojim komunalnim službama i vatrogascima rješavaju probleme.