MRŽNJA PLAMTI U BIH

Zbog nogometa napadi na djecu, uvrede i paljenje zastava

20.06.2014 u 13:55

Bionic
Reading

Svjetsko prvenstvo u nogometu u Bosni i Hercegovini postalo je novi povod za nacionalističke napetosti i incidente – u Neumu su osvanuli grafiti protiv 'balija' i čast Anti Paveliću, a u Fojnici su na ulici napadnuti tinejdžeri zbog nošenja dresova hrvatske reprezentacije

'Ostavite vi kući to vaše bratstvo i jedinstvo mačku o rep. Pa BiH navija najjače protiv Hrvatske, a to je zahvala Hrvatskoj za sve što je učinila za BiH. To je njihova zahvala Hrvatskoj što smo im primili pola milijuna izbjeglica, što smo ih najeli, napili, naoružali, pomogli im stvoriti državu, liječili ih u Splitu', grmio je ovaj tjedan u Saboru - a prenijeli su regionalni mediji - zastupnik HDZ-a Dujomir Marasović, doduše i inače poznat po izjavama koje vrijeđaju žene, homoseksualce, političke protivnika, zapravo svakoga koga poznati splitski liječnik uzme na zub.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini su se tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu zaredali incidenti i napadi koji svjedoče da se nacionalni odnosi Bošnjaka i Hrvata prelijevaju na teritorij navijačke podrške državnim reprezentacijama. Od Hrvata u BiH se očekuje da navijaju isključivo za Kovačeve izabranike, a Bošnjaci trebaju podržavati isključivo Sušićeve i zgražati se nad navijanjem za Hrvatsku, a sve zajedno – nimalo iznenađujuće – rezultira međunacionalnim sukobima.

Mediji iz Bosne i Hercegovine tako izvještavaju da su u Neumu osvanuli uvredljivi grafiti s porukama poput 'Balije, mrš iz Neuma', 'Sarajevo ispod Trebevića, bit ćeš opet Ante Pavelića' te 'Dario Kordić Neumu HRHB'. U Fojnici se pak dogodio napad na skupinu 15-godišnjaka koji su mirno slavili pobjedu Hrvatske nad Kamerunom, što još uvijek nije prijavljeno policiji, ali je potvrđeno portalu Klix.ba. 'U Fojnici su poslije utakmice pretučena djeca, samo zato što su Hrvati. Ne od vršnjaka, već od starijih mrcina', izjavio je anonimni Fojničanin za ovaj portal te dodao kako su klince prvo gađali kamenjem, a onda napali i letvama maskirani napadači! Napadnuti dječaci se navodno plaše prijaviti policiji što im se dogodilo.


Kao da sve to nije dovoljno, zabilježeno je nekoliko slučajeva protestnog spaljivanja državne zastave BiH, kao i one iz ratnog razdoblja, u Mostaru, Livnu i Kiseljaku. Po priopćenju iz Državnog odvjetništva, nakon što su policijska tijela evidentirala paljenje zastava države BiH u nekoliko gradova, glavni tužitelj Damir Salihović donio je odluku da se Državno odvjetništvo BiH uključi u istragu o tim događajima, jer u spaljivanju zastava 'postoje elementi kaznenog djela izazivanja i raspirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti'.

Vandali su došli na svoje sa Svjetskim prvenstvom u nogometu, a svemu je ulje na vatru dolio i spektakularni zagrebački doček osuđenog zločinca Darija Kordića pa je nakon toga prošli tjedan spaljena katolička kapela u mjestu Gradišće kod Zenice. Nekoliko dana kasnije, nepoznati su vandali provalili u jednu livanjsku džamiju te ispisali nekoliko uvredljivih grafita nacionalističkog sadržaja i pobacali knjige po podu.

Usprkos tome, i dalje su daleko brojniji oni obožavatelji nogometa koji navijaju i za reprezentaciju Hrvatske i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na ovom prvenstvu u Brazilu. No kako je riječ o ljudima koji ne rade nacionalističke incidente niti organiziraju fizičke napade na navijače drugih usmjerenja, nemaju ni približno jednak prostor u medijima kao svi koji su (za dom) spremni spaliti zastavu ili maskirani premlatiti djecu. Ili jednostavno davati izjave u stilu Dujomira Marasovića