RTL-OVO ISTRAŽIVANJE:

Zbog 'nesposobne' Vlade više od 40 posto građana za prijevremene izbore

22.04.2015 u 22:24

Bionic
Reading

Zbog deficita šest milijardi većeg od planiranog šef HDZ-a Tomislav Karamarko jučer je zatražio ostavku Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora. Iz Banskih dvora poručuju da ostaju na vlasti do kraja redovnog mandata, a što misle građani, u RTL-ovoj anketi ispitala je Promocija Plus

Hrvatska je podijeljena i oko toga, no ipak je više građana za prijevremene izbore - njih 41,5 posto, a protiv je 36,5 posto ispitanih.

Oni koji su za prijevremene izbore žele ih uglavnom jer smatraju Vladu nesposobnom. A drugi je najčešći razlog želja da se izabere vlada stručnjaka, a ne politička vlada.

Oni koji su protiv prijevremenih izbora smatraju da Vlada treba završiti mandat da bi se vidjeli rezultati - tako kaže njih 42,5 posto. Drugi je razlog dojam da je Vlada napokon počela raditi kako treba.

Kada se građane pita kada bi na izbore - čak 36,4 posto njih želi na birališta još prije ljeta. Jedna grupacija pak smatra da bismo na izbore trebali u jesen. A otprilike četvrtina ispitanih smatra da na izbore treba ići početkom iduće godine, kada je i krajnji rok za njihovo održavanje. Ostali ne znaju ili ne žele reći.

Što građani misle o radu predsjednice?

Prema RTL-ovom istraživanju, uglavnom za sukob Banski dvori - Pantovčak građani krive premijera Milanovića i smatraju da se trebao odazvati njezinom pozivu na kavu. No snažnu poruku šalju oboma - kažu da bi premijer i predsjednica trebali riješiti sukob dogovorom i to dogovorom u četiri oka, a ne preko medija.

Manje ih smatra to da bi nešto riješili prijevremeni izbori ili držanje u okviru ustavnih ovlasti. Zanimljivo, manje od šest posto ispitanih misli da bi neki pomak donijela zajednička sjednica Vlade, na kojoj inzistira predsjednica.

RTL je tražio od građana i da ocijene dosadašnji rad Kolinde Grabar Kitarović. Četvorku joj daje najviše ispitanih, više od četvrtine, 24,5 posto trojku, a više od 20 posto dalo bi joj čistu peticu.

Loših je ocjena malo - samo sedam posto ispitanih daje joj jedinicu.

'Znate da nikada ne komentiram rezultate ankete, ali mogu reći da mi je iznimno bitno mišljenje građana. Naravno, ja sam tu radi građana, u službi građana i bitno mi je što misle o meni, ali zato sve više i više vremena provodim na terenu u izravnom razgovoru s njima, slušam ih, čujem njihove brige i mišljenje kako radim', rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.