LABILNI HRVATSKO-SRPSKI ODNOSI

Zbog najnovijih tenzija odgođen Vučićev posjet Zagrebu

03.10.2017 u 20:57

Bionic
Reading

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, još neko vrijeme neće doći u Hrvatsku, iako je njegov posjet bio neslužbeno najavljen i u Beogradu i u Zagrebu, piše Jutarnji list

Uredi jednog i drugog predsjednika su u kontaktu i komuniciraju, ali posljednji događaji pokazuju kako još uvijek nije sazrelo vrijeme za ovakav susret, piše Jutarnji list.

'Bez obzira na to kada će se posjet dogoditi, komunicira se na razini ureda kako bi se realizirao posjet predsjednika Republike Srbije', informacija je koju smo dobili od visokog dužnosnika Republike Hrvatske.


Iako će u predsjedničkom uredu pokušati objasniti kako se ne radi o odgodi Vučićeva posjeta jer isti tehnički još nije bio dogovoren, nesumnjivo je da do napretka u odnosima Hrvatske i Srbije skoro neće doći. Jer postojao je načelni dogovor da će Vučić u studenom ili prosincu doći u Zagreb na susret s Kolindom Grabar-Kitarović i predstavnicima ovdašnjeg državnog vrha.

  • +16
Sva lica Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Premda su na Pantovčaku relativizirali odgodu dolaska predsjednika Srbije, znakovito je da je sugovornik Jutarnjeg lista u dva navrata ukazao na 'posljednje događaje koji su pokazali kako još nije vrijeme za susret'.

Podsjetimo, odnosi Hrvatske i Srbije posljednjih dana nategnuti su zbog izjave srpskog ministra obrane Aleksandara Vulina kako se u Hrvatskoj vodio građanski rat.  Istovremeno, Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova, žestoko reagirao na proteste iz Hrvatske zbog podizanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. u samoubičakoj akciji digao u zrak bjelovarsko skladište oružja, te pritom ubio 11 branitelja i izazvao golema razaranja okolnih naselja.