odluka ustavnog suda

Zbog liste čekanja na operaciju kuka otišla u Njemačku. Hoće li joj Hrvatska sada morati platiti troškove?

16.08.2019 u 07:17

Bionic
Reading

Ustavni je sud usvojio žalbu i donio odluku u korist Melanije Bacinger iz Nedelišća, pacijentice koja je 2014. operirala oba kuka u Njemačkoj te od države zatražila da joj nadoknadi troškove operacije od oko 86.000 kuna po kuku zato što joj u Hrvatskoj nije bilo omogućeno da potrebni zahvat obavi 'u medicinski opravdanom roku'

Prema važećoj legislativi EU, pacijenti mogu, osim u slučajevima kad se pojedini zahvat uopće ne izvodi u njihovoj matičnoj zemlji, zatražiti od države da im plati liječenje u nekoj drugoj državi EU i ako u svojoj, zbog dugih lista čekanja, ne mogu dobiti potrebni tretman u 'medicinski opravdanom roku', koji se određuje za svaki pojedinačni slučaj posebno.

Takvi su zahtjevi u Hrvatskoj razmjerno rijetki, a onaj koji smo podnijeli za Melaniju bio je prvi takve vrste. HZZO takve zahtjeve, koliko mi je poznato, u pravilu odbija. Nas je odbio u više navrata: dva puta za troškove operacije lijevog i jednom za troškove desnog kuka, odbijeni smo i na Upravnom sudu, no nismo odustali. Tek je Ustavni sud uvažio naše argumente i cijeli postupak vratio na početak - priča Bojan Bacinger, Melanijin suprug i odvjetnik u odvjetničkom društvu Brlečić&partneri, koji je zastupa u svim postupcima, prenosi Jutarnji list.

reagiranje

HZZO: Spor još nije okončan

Na objavljeni članak, reagirali su iz HZZO-a, a njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

'Radi objektivnog informiranja javnosti moramo naglasiti kako je odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske od 4. srpnja 2019. godine ukinuta presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 29. studenoga 2017. i presuda Upravnog suda u Zagrebu od 8. veljače 2017. godine te se predmet vraća Upravnom sudu u Zagrebu na ponovni postupak, odnosno sudski spor nije okončan.      

Dok je postupak u tijeku Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne može ga komentirati', stoji u reagiranju HZZO-a.