NOVA BLAMAŽA NA POMOLU

Zbog krivo procijenjene štete i loše raspodjele novca Hrvatska će morati vratiti milijardu kuna EU?

12.12.2021 u 22:53

Bionic
Reading

Hrvatska do lipnja iduće godine mora potrošiti 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti EU-a namijenjenu za konstrukcijsku obnovu javnih zgrada nakon potresa, no taj novac se uopće ne troši. Godinu dana od dobivanja bespovratnih sredstava iz EU shvatilo se i da je u Zagrebu potpuno krivo procijenjena šteta na javnim objektima. Zbog toga prijeti opasnost da će Hrvatska morati vratiti najmanje milijardu kuna

Stoga se od Ministarstva graditeljstva traži da preraspodjeli ta sredstva tamo gdje će se moći potrošiti, u području kulture i zdravstva.

Jutarnji list doznaje da je Gradu Zagrebu alocirano su 2,2 milijarde kuna iz Fonda, od čega 820 milijuna kuna otpada na prometnu infrastrukturu, no ne postoji potreba za tolikim troškovima, jer zagrebačka prometna infrastruktura nije stradala u potresu. Zagreb je zasad prijavio samo obnovu dijelova mostova za potresno jačanje, i to u iznosu od tek oko 40 milijuna kuna.

Predstavljen Plan izgradnje kuća i zgrada na potresom pogođenom području Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor/Pixsell

S druge strane, Ministarstvu kulture i medija alocirano je za obnovu kulturne baštine samo oko 870 milijuna kuna, odnosno tek 50 milijuna kuna više nego Zagrebu za prometnu infrastrukturu koja nije ni stradala u potresu, iako je jasno da su upravo kulturni i sakralni objekti najviše nastradali u zagrebačkom potresu.