krov nad glavom

[FOTO] Ovo su tipske kuće kakve će se graditi na potresom pogođenim područjima. Poznata je i cijena

07.12.2021 u 22:52

Bionic
Reading

Konačno je poznato kakve će se kuće graditi na potresom pogođenim područjima. Riječ je o, kako je rekao Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, dva tipa - ruralni i urbani u tri tlocrtne veličine sa šest konstrukcija

Riječ je o klasičnoj zidanoj gradnji, suhoj drvenoj gradnji, montažno-metalnoj konstrukciji, suhoj zidanoj gradnji, modularnoj betonskoj gradnji i drvenoj montažnoj gradnji.

Ministarstvo graditeljstva završilo je pozivni natječaj i odabralo dva tipa zamjenskih kuća koje će moći birati građani čiji su objekti stradali u potresu.

Riječ je o tradicionalnom tipu kuće, prizemnici s visokim potkrovljem i krovom na dvije vode, koji je i najčešći u ovom dijelu Hrvatske, te urbanom tipu kuće - širokoj prizemnici, ali s nižim potkrovljem na četiri vode, tj. krovom koji pada na četiri strane.

'Sutra je prezentacija projekta i sutra ide prvi javni natječaj. Očekujem da ćemo za pet tjedana potpisati ugovore s izvođačima radova', kazao je Hanžek gostujući na RTL-u, dodavši da će stradalnici u potresu moći birati kakvu kuću žele, odnosno tip i konstrukciju.

Dodao je da postoji interes građevinara i da će cijena kuće okvirno biti tisuću eura za metar kvadratni plus PDV.

Tipske kuće Izvor: Screenshot / Autor: screenshot RTL

'Riječ je o gotovoj, useljivoj kući s grijaćim tijelom', kazao je Hanžek.

Kuće su veličine od 55 do 85 m2, ovisno o broju članova kućanstva. Hanžek je dodao da imaju 1035 zahtjeva za izgradnju zamjenskih kuća i da vjeruje da se može sagraditi petsto kuća godišnje.

'Sama izgradnja može početi sredinom siječnja. Do proljeća možemo imati već neke rezultate', kazao je Hanžek.

Također je naveo da bi se ovakve kuće mogle sagraditi i u potresom stradalom zagrebačkom Markuševcu ako se postigne dogovor oko toga.