ratni zločini

Zbog Haškog suda protiv Šešelja je u Hrvatskoj prekinut postupak

11.04.2018 u 19:32

Bionic
Reading

Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), u srijedu popodne osudio je vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti nad Hrvatima u vojvođanskom selu Hrtkovci. Šešelj je u prvom stupnju prije dvije godine bio iznenađujuće oslobođen optužbe za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH

No iako je Šešelj slobodan čovjek jer je kaznu već odslužio provevši u pritvoru 10 godina, u Hrvatsku neće tako skoro jer je protiv njega otvoren postupak pred Županijskim sudom u Osijeku, koji se može aktualizirati ako analize pokažu da Haag u svom postupku nije pokrio sve optužbe za koje ga tereti Hrvatska.

Kako su objasnili u DORH-u, na osnovi kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske od 21. rujna 1995., zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva protiv prvookrivljenog Veljka Kadijevića i drugih, gdje je 25. okrivljenik Vojislav Šešelj, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 30. studenoga 1995. podnijelo zahtjev za provođenje istrage za navedena kaznena djela.

Na osnovi spomenutog zahtjeva, Županijski sud u Osijeku je 5. siječnja 1995. donio rješenje o provođenju istrage te rješenje o određivanju pritvora protiv svih okrivljenika, kao i okrivljenog Vojislava Šešelja. Isti dan sud je donio naredbu za izdavanje tjeralice protiv svih okrivljenika.

Nakon procesa mirne reintegracije tijekom 1997. spis je dostavljen na nadležno postupanje Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podiglo je 24. prosinca 2002. pred Županijskim sudom u Vukovaru optužnicu protiv desetorice okrivljenika: Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Živote Panića, Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

  • +8
Sva lica Vojislava Šešelja Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 4. travnja 2007. spis je premješten u rad na Županijski sud u Osijeku.

Sukladno Zakonu o primjeni Statuta međunarodnog kaznenog suda (MKSJ) i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog, ratnog i humanitarnog prava, nakon što je tužiteljstvo MKSJ-a podiglo optužnicu protiv Vojislava Šešelja, Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju ima primat u vođenju kaznenog postupka u odnosu na kazneni postupak protiv istog okrivljenika i za isto kazneno djelo u Republici Hrvatskoj, a sve sukladno navedenom zakonu, kao i Ustavnom zakonu o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom, slijedom čega je sud donio odluku o prekidu postupka protiv okrivljenog Vojislava Šešelja.

Iz DORH-a su naveli da su nadležna pravosudna tijela Hrvatske u potpunosti surađivala s tužiteljstvom Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i sa samim Tribunalom na način da su istima ustupljeni svi podaci iz spisa predmeta protiv okrivljenog Vojislava Šešelja i dr. zbog kaznenih djela ratnih zločina u Hrvatskoj.

S obzirom da je optužnica tužiteljstva Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju nekoliko puta mijenjana, Državno odvjetništvo će izvršiti analizu radi usporedbe inkriminacije u presudi i zločina za koje se okrivljenog Vojislava Šešelja tereti u Republici Hrvatskoj, a radi eventualnog daljnjeg postupanja Državnog odvjetništva.