POZVAN I MINISTAR

Zbog Hasanbegovićeve čistke hitno sazvan saborski odbor

29.01.2016 u 18:41

Bionic
Reading

Zbog smjene Stručnog povjerenstva za neprofitne medije predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak odlučila je sazvati hitnu sjednicu tog odbora koja bi trebala biti održana u ponedjeljak. Na sjednicu će biti pozvan i ministar Zlatko Hasanbegović, čije očitovanje očekuje i Rusak, ali i oporba. No oporba, točnije zastupnici koalicije Hrvatska raste inzistiraju i na zajedničkoj sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije

Nezavisna zastupnica u Klubu HSLS-a i BUZ-a te predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak novinarima je pojasnila da kao predsjednica tog odbora ima pravo sazvati sjednicu.

'O odluci ministra doznala sam iz medija i ne znam detalje. Upravo sam zato sazvala sjednicu da ministar dođe i da razgovaramo o tome. Uvijek se zalažem za dijalog i uvjerena sam da ministru neće biti problem doći na sjednicu i objasniti nam svoje motive. Naravno da mi ne možemo ukinuti ministrovu odluku, ali ćemo nakon rasprave donijeti stav našeg odbora', kazala je Rusak novinarima.

Slaže li se s odlukom ministra Hasanbegovića, Rusak nije htjela otkriti. 'Imam ja svoj stav, ali on nije relevantan. Ovo je demokratska procedura i kroz nju ćemo doći do stava Odbora', kazala je Rusak.

Sa sazivanjem Odbora slaže se i SDP, no sa svojim koalicijskim partnerima traži zajedničku sjednicu Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za medije. Da je takva inicijativa išla prema predsjednicima i jednog i drugog odbora, potvrdila je potpredsjednica Odbora za kulturu, SDP-ova Sabina Glasovac

'Prijedlog je da se pozove ministar Hasanbegović kako bi obrazložio odluku kojom je promptno smijenio Povjerenstvo bez obrazloženja i evaluacije njegova rada na temelju koje bi to možda i mogao učiniti. Sve je to čudnije kad znamo da u listopadu 2016. istječe mandat Povjerenstva i odbori su prava mjesta da progovorimo o toj temi', kazala je Glasovac.

Za inicijativu je čuo i predsjednik Odbora za medije, HDZ-ov Andrija Mikulić, i to od potpredsjednika Odbora, SDP-ovog Nenada Stazića, no službeni zahtjev nije vidio.

Mikulić zasad ne vidi razloga za sazivanje sjednice. 'Ministar je postupio na temelju zakonskih ovlasti. Kako to da nitko nije dizao buku kad su smijenjeni ravnatelj i članovi Vijeća HRT-a, a sada se diže buka nakon što je ministar donio odluku na temelju zakona i nižih akata', kazao je Mikulić, a o sazivanju sjednice još će razgovarati sa Stazićem.

Prema saborskom Poslovniku, sjednicu odbora saziva predsjednik, no to može učiniti i trećina članova odbora. Hoće li koalicija Hrvatska raste posegnuti za tom mogućnošću ukoliko Mikulić odbije sazvati odbor, Stazić ne otkriva.

'Ne namjeravam rušiti autoritet predsjednika, ali sjednica će biti održana na ovaj ili onaj način. Zatražit ću da na sjednicu dođe ministar i da obrazloži zašto je smijenio Povjerenstvo, odnosno da kaže zašto stručni ministar stručne vlade ruši stručno povjerenstvo prije isteka mandata', kazao je Stazić.

Podsjetimo, prije dva dana ministar kulture Zlatko Hasanbegovićpotpisao je odluku kojom je razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, no članovima nije pojasnio zašto ih smjenjuje. U odgovoru tportalu Ministarstvo kulture kazalo je da prema članku 39. Zakona o sustavu državne uprave, članku 10. a Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi i članku 6. stavku 2. Pravilnika o izboru i utvrđivanju javnih potreba u kulturi, ministar kulture ima ovlast imenovati i razriješiti povjerenstva koja su osnovana sukladno navedenim propisima. Prilikom razrješavanja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, ministar kulture postupio je u skladu sa svojim ovlastima, stoji u odgovoru Ministarstva kulture.