NEPROFITNI MEDIJI

Hasanbegović tek zasjeo i odmah krenuo sa smjenama

29.01.2016 u 12:43

Bionic
Reading

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović smijenio je višečlano Stručno povjerenstvo za neprofitne medije koje djeluje pri Ministarstvu kulture i odlučuje o raspodjeli sredstava neprofitnim medijima. Odluku je potpisao 27. siječnja, dva dana poslije ulaska u Ministarstvo i nakon primopredaje, a preporučenom je poštom odluka stigla na adrese smijenjenih

Mima Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski i Suzana Kunac dobili su odluku ministra kojom s datumom potpisa prestaje njihov angažman u Stručnom povjerenstvu, a informaciju nam je potvrdila Mima Simić, članica Povjerenstva. Sredstva za neprofitne medije bila su Ministarstvu kulture raspoređena Uredbom o raspodjeli dobiti od igara na sreću koju je Vlada RH donijela početkom 2015. godine.

'Moram priznati da me šokiralo to da su tako ekspeditivni u dekapitacijama i nisu se potrudili čak ni hiniti proceduru', rekla je tportalu Mima Simić te dodala da ih nitko nije kontaktirao u vezi rada povjerenstva. 'Nikakva revizija našeg rada nije provedena. Samo je bilo to pismo U ime obitelji u kojem se proziva naš rad, a Hasanbegović je očito blizak s njima', kazala je Simić.

Krajem rujna prošle godine Ministarstvo kulture objavilo je kako je na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva za neprofitne medije za dodjelu bespovratnih sredstava odabralo 20 medija, od čega 17 postojećih i tri nova medija koji su se istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora. Riječ je o oko tri milijuna kuna.

To isto Povjerenstvo ima zadatak pratiti rad dotiranih medija, a koji je daljnji plan novog ministra, odnosno ima li spremne nove kandidate za Povjerenstvo, još nije poznato. Novac koji su na prošlom natječaju dobili neprofitni mediji isplaćen je u iznosu od 80 posto od dobivenih sredstava.