DIP ISTRAŽUJE

Zbog Bandićevih donacija u BiH bilo i prijetnji?

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo provjerit će danas je li predsjednički kandidat Milan Bandić prekršio izborna pravila kada je u nedjelju u Banjaluci podijelio 500 kuna za 50 katoličkih obitelji

Prvi put glasački listići za slijepe

Na ovim izborima će prvi put glasački listići biti prevedeni na Brailleovo pismo. 'Ovo nekom ne zvuči kao velika stvar, ali ja se osjećammanje kao građanin drugog reda', poručio je šef Saveza slijepih VojinPerić.

Branko Hrvatin, šef Izbornog povjerenstva, poručio je da DIP ne želi komentirati radi li se o kaznenom djelu ili ne, te da nema neposrednog saznanja o tome. 'Ako je novac dan, a nije dan za glasanje, onda to nije kršenje izbornih pravila', kazao je Hrvatin, podsjetivši pritom da su neki od kandidata uplaćivali i novac u neke zaklade, aludirajući na Ivu Josipovića. Predsjednik Transparency Internationala Hrvatske Zorislav Antun Petrović se također osvrnuo i na navodno dijeljenje 500 kuna predsjedničkog kandidata Milana Badića

'Poklanjanje gotovine je apsolutno neprihvatljivo u predizbornoj kampanji. Nadležne institucije trebaju utvrditi točno o čemu se tu radilo, ali ako je dijelio novac riječ je o neprihvatljivom i nezakonitom pokušaju utjecaja na birače' rekao je Petrović.

Što se tiče samog izbornog dana, DIP je odredio da će se glasati na 6.866 biračkih mjesta, na koje bi trebalo izaći 4.495.006 birača, koliko ih se nalazi na popisu.

'U predsjedničkim izborima svoj glas dajete izravno onom kandidatu za kojeg vjerujete da će na najbolji način predstavljati državu i raditi u korist Hrvatske. Izađite na izbore i odlučite o izboru predsjednika. DIP nikada nije niti će navijati za bilo koga. On navija da što više građana izađe na izbore kako bi rezultat bio vjerodostojniji', poručio je glasačima Hrvatin.

BANDIĆ SE USPOREDIO S CRISTIANOM RONALDOM

Odgovorio je na dopis koji je stigao DIP-u da je donacijama crkvi sv Ive u BiH kupovao glasove. 'Pozvali su me u tu crkvu na donatrosku večeru. Drago mi je da brinu. Nemam ja svojih novaca, Tamo su došli poslovni ljudi i dali donacije, kazao je Bandić.

'Nemam ja problema s financijama kao što nema Cristiano Ronaldo. Nema on problema kad zna igrati, a znam i ja.' Povukao je paralelu između Ronalda i Marija Mandžukića koji je kako kaže također dobar igrač, ali njih dvojica su kao Bog i šeširdžija.

PRIJETNJE PREDSJEDNIKU TRANSPARENCY INTERNATIONALA

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatske Zorislav Antun Petrović Petrović kazao je kako mu je član jednog izbornog stožera prijetio prijavom nadređenima krovnoj organizaciji Transparency Internationala.

'Jučer me je zvao član jednog izbornog stožera i komentirao što sam razgovarao s novinarima jer uvijek prozivam jednog te istog kandidata te da zbog toga nisam transparentan. Neću prozivati o kome se radi, ali ja ću s kolegama, jer sam i ja bio novinar, uvijek razgovarati o stvarima koje se tiču TIH-a i komentirat ako je neki kandidat dijelio 500 kuna biračima kao što komentiram financiranja svih drugih kampanja, kazao je na današnjoj presici Petrović.

'Ako nekome smeta moj rad može se obratiti mojim nadređenima u Svjetskom Transpereciju, ili DIP-u ili GONG-u, ili bilo kojoj drugoj nadležnoj instituciji', zaključio je.