U TIJEKU JE TEHNIČKI PREGLED

Završen most Čiovo, Butković najavio otvaranje za nekoliko dana

11.07.2018 u 17:02

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u srijedu da će se u sljedećih nekoliko dana za promet otvoriti most Čiovo jer se uporabna dozvola očekuje sutra ili prekosutra

'Most Čiovo je gotov i sada su u tijeku aktivnosti tehničkog pregleda, a to ide jako dobro te se uporabna dozvola očekuje sutra ili prekosutra, a nakon toga ćemo otvoriti most', rekao je ministar Butković u srijedu u Splitu sudjelujući na okruglom stolu 'Ljetni prometni izazovi u turističkim gradovima'.

Dodao je kako se još jedanput ispričava svima koji su čekali završetak gradnje tog mosta zbog teškoća s ranijim izvođačem radova. On ja naglasio kako je splitsko područje u odnosu prema ostalim turističkim mjestima na Jadranu najopterećenije prometnim gužvama.

'Postoje prometne poteškoće u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru, gdje turisti dolaze u velikom broju, ali problem prometnih gužvi je izrazit i najveći u Splitu', rekao je Butković.

Podsjetio je da je Vlada na sjednici u Splitu 4. svibnja ove godine donijela odluke o infrastrukturnim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji kojima bi se riješio problem prometnih gužvi te da su pokrenute aktivnosti na pripremi dokumentacije za te projekte. S tim u vezi ministar Butković istaknuo je potrebu prometnog spajanja splitskog područja s državnom cestom 8 kroz tunel Kozjak, izgradnju splitske obilaznice u smjeru boljeg povezivanja s Omišem te povezivanje željezničkom prugom splitske zračne s trajektnom lukom.

  • +22
Reportaža sa Čiovskog mosta u travnju 2018. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Splitska zračna luka ima godišnji promet oko tri milijuna putnika i polako po prometu sustiže zagrebačku zračnu luku te je njezino povezivanje željeznicom s trajektnom lukom zanimljiv projekt koji može dobiti 'zeleno svjetlo' za sredstava iz fondova Europske unije', rekao je Butković.

O izgradnji splitske obilaznice radi boljeg povezivanja s Omišem Butković je rekao kako je riječ o projektu vrijednom oko 2,5 milijarda kuna. 'To Hrvatska ne može sama financirati te će na to biti udarni projekt u novom operativnom razdoblju za sredstva iz fondova Europske unije od 2021. godine, a realizacija tog projekta bi mogla trajati oko pet godina', rekao je Butković.

O taksistima koji za ljetnih mjeseci dolaze raditi na splitsko područje iz drugih dijelova Hrvatske rekao je kako je novim Zakonom o cestovnom prijevozu liberalizirano taksi tržište. 'Taj zakon je omogućio da svi mogu raditi pod jednakim uvjetima i po jednakim pravilima i mislim kako je to dobra stvar jer smo dobili mogućnost da mladi ljudi iz drugih dijelova Hrvatske mogu raditi ovdje, a ne odlaziti iz Hrvatske. To znači kako ovaj zakon ima i demografsku mjeru', istaknuo je Butković.

  • +7
Oleg Butković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Po njegovim riječima, proteklih godina, prije donošenja novog zakona, postojao je problem ilegalnih taksista te je u tom kontekstu spomenuo Uber. Na upit kako komentira zabrinutost taksista na hrvatskim otocima da bi im posao mogao biti ugrožen zbog dolaska taksista iz europskih zemalja, ministar je odgovorio kako razumije takvu bojazan zbog specifičnog života na otocima, ali, po njegovim riječima, na otoke neće dolaziti raditi taksisti iz europskih zemalja.

'Neće nitko doći, primjerice, iz Austrije na naše otoke raditi kao taksist jer nije to veliko i interesantno tržište. Moja je poruka taksistima na otocima - ne trebate se bojati, radite svoj posao i niste ugroženi', rekao je ministar Butković na okruglom stolu u Splitu na kojem se raspravljalo o ljetnim prometnim izazovima u turističkim gradovima koji je organizirala Slobodna Dalmacija.

Zamjenik splitskoga gradonačelnika Nino Vela je istaknuo kako prometna infrastruktura na splitskom području, s obzirom na potrebe, kasni tridesetak godina. 'Infrastrukturni projekti na našem području su nedostatni za današnje vrijeme, i to smo jasno rekli kad smo isprovocirali održavanje sjednice Vlade u Splitu (4. svibnja ove godine) jer je ta infrastruktura za potrebe ovog vremena u zaostatku oko 30 godina', rekao je Vela.