simulacijsko obraćanje javnosti

Zavirite u kraljičin govor za slučaj Trećeg svjetskog rata

20.03.2018 u 22:34

Bionic
Reading

U jeku aktualnih napetosti između Zapada s jedne te Rusije i Sjeverne Koreje s drugih strana, u Velikoj Britaniji nedavno je u javnost procurio planirani govor koji bi u slučaju nuklearnog napada ili izbijanja Trećeg svjetskog rata svojim podanicima pročitala kraljica Elizabeta II

Kraljičin govor za slučaj najgorega izvorno je napisan pred kraj Hladnog rata 1983. godine, a otkriven je 2013. u britanskom Nacionalnom arhivu.

S obzirom na vrijeme i okolnosti pisanja, kraljičin govor je zastario, no stručnjaci iz protokola ističu kako bi on i te kako mogao poslužiti kao temelj njezina obraćanja javnosti za slučaj globalnog sukoba.

Stručnjaci za krizne situacije naglašavaju kako je kraljičin govor, iako simulacija, tekst koji 'trijezni' te 'drži vodu' i u polariziranoj današnjici.

Tekst je, inače, pisan za moguće emitiranje za petak poslijepodne 4. ožujka 1983., a kraljica ga započinje prisjećanjem na tugu koju je osjetila kada je izbio Drugi svjetski rat.

  • +11
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Ludilo rata danas se još jednom širi svijetom i naša hrabra zemlja se mora još jednom pripremiti za preživljavanje unatoč svim poteškoćama ispred nas. Nikad nisam zaboravila tugu i ponos koje sam osjećala kad smo moja sestra i ja slušale našeg oca i njegove inspirativne riječi onog kobnog dana 1939. godine. Niti jednog trenutka nisam mogla zamisliti da će i mene jednog dana zapasti ta strašna dužnost. Međutim koje god strahote se nađu ispred svih nas, sve vrline koje su nam pomogle održati svoju slobodu već dva puta u ovom stoljeću još jednom će biti naša snaga. Moj suprug i ja dijelimo s vama strahove za vaše kćeri i sinove, muževe i braću koji će nas napustiti kako bi služili našoj zemlji. Upravo snažna obiteljska veza mora biti najveća obrana od nepoznatog. Ukoliko ostanemo ujedinjeni i odlučni, dajući sklonište onima koji su sami i nezaštićeni, volja naše zemlje da preživi ne može biti slomljena. I dok se zajedno borimo protiv novog zla, pomolimo se za našu zemlju i ljude dobre volje gdje god oni bili. Neka vas Bog sve blagoslovi', stoji u kraljičinu govoru.

Kraljičin govor za slučaj Trećeg svjetskog rata Izvor: Društvene mreže / Autor: ODN

Pažljivo iščitavajući govor britanskog monarha, analitičari su uočili i kraljičinu zabrinutost za mlađeg sina, princa Andrewa, koji je u vrijeme pisanja simulacijskog govora služio u britanskoj ratnoj mornarici, a stručnjaci za odnose s javnošću pohvalili su ga ocijenivši ga 'jednostavnim i aktualnim'.