NEMILOSRDNA PRAKSA

Zaustavite ubijanje pasa u skloništima!

17.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Prijatelji životinja upozoravaju da je zbrinjavanje i skrb o napuštenim životinjama u Hrvatskoj zabrinjavajuća i alarmantna jer se životinje sustavno zlostavljaju, zanemaruju i ubijaju, a skloništa na mnogim područjima i ne postoje

U udruzi kažu da o tome imaju brojne prijave nadležnim institucijama, ali da se stvarno stanje može saznati samo istraživanjem rada županijskih, gradskih i općinskih uprava, navode Prijatelji životinja u današnjem priopćenju, koje nalikuje na poziv medijima u pomoć.

'Politiku neubijanja napuštenih životinja javno iznose samo Zagreb i Dubrovnik, a drugi ili javno iznose nemar i nepostojanje skloništa, informacijskog centra i programa udomljavanja, ne skrivajući ni brojke ubijenih životinja, ili pak pokušavaju prekriti nemilosrdno ubijanje pod okriljem tobožnjeg ispunjenja minimalnih uvjeta propisanih Zakonom o zaštiti životinja', kažu u udruzi.

Tvrdnje Prijatelja životinja potkrepljuje stanje u Osijeku u kojem se psi masovno ubijaju, i to na trošak građana. Grad Osijek veterinarskoj tvrtki Vetam za higijeničarsku službu i zbrinjavanje pasa lutalica plaća gotovo dva milijuna kuna godišnje (prema izvještaju za 2010), a tvrtka u tom periodu udomi samo 33 psa, otkrio je proljetos tportal. Istovremeno Vetam usmrti 123 psa, i to dijelom ilegalno, kako smo također otkrili kada je nezakonito ubijeno šest pasa u dvorištu napuštene kuće na Biljskoj cesti u Osijeku.

'Grad Zagreb jedini u svojem vlasništvu ima sklonište koje vodi politiku neubijanja životinja i provodi programe kastracije, edukacije, socijalizacije, udomljavanja i kontrole udomitelja', navode Prijatelji životinja.

Sličan projekt već se dijelom događa u Osijeku, u prigradskom naselju Nemetin, dalje od Vetama. Udruga Pobjede izgradila je azil za napuštene pse za 200 pasa, u kojem nema ubijanja, samo udomljavanje i svakodnevna briga o životinjama. Prema riječima predsjednice te udruge Ivane Crnoje, godišnje udome preko 150 pasa. Financijska pomoć gradske uprave iznosi 120 tisuća kuna godišnje, a to je gotovo 20 puta manje nego što dobiva Vetam.

Udruge za prava životinja godinama su tražile donošenje aktualnog i naprednog Zakona o zaštiti životinja, a sada se bore protiv njegove zloupotrebe. Zakon, primjerice, nalaže da psi lutalice u skloništu moraju biti najmanje 60 dana. U to vrijeme traži im se novi vlasnik, što nije nerealno, budući da Pobjede u Osijeku udome 150 pasa godišnje.

Sklonište mora imati propisane higijenske i prostorne uvjete. Tek ako nema udomitelja, psa mogu usmrtiti. Gradovi i općine dodjeljuju koncesije za ovaj posao, a dobivaju ih tvrtke poput Vetama. Umjesto čistih, prostranih i prozračnih skloništa, grade se smrdljivi bunkeri u kojima psi životare. Nigdje oglasa za udomljavanje. Međutim, izvještaji Gradu i Općini su precizni - toliko pasa zbrinuto, toliko eutanazirano, toliko dežurstava i toliko stručnjaka. Budući da po psu Vetam, na primjer, dobije gotovo 10 tisuća kuna, takvim tvrtkama s fantomskim skloništima u interesu je što veći broj pasa lutalica po gradu.