REFERENDUMSKO 'ZA' ILI 'PROTIV'

Zatvorena birališta, prvi rezultati iza 20 sati

22.01.2012 u 19:13

Bionic
Reading

U 19 sati zatvorena su biračka mjesta na kojima su hrvatski građani referendumom odlučivali o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a prvi rezultati očekuju se od 20 sati.

Zbog vremenske razlike posljednje biračko mjesto bit će zatvoreno sutra u 4 sata u Los Angelesu u SAD-u.

Na drugom referendumu u hrvatskoj povijesti moglo je glasovati nešto više od 4,5 milijuna birača.

Za odluku o udruživanju Hrvatske s EU potrebno je da od ukupnog broja birača koji su pristupili referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasuju valjanim zaokruživanjem odgovora "za".

Bude li ishod referenduma pozitivan, Republika Hrvatska će 1. srpnja 2013. postati punopravna članica Europske unije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će od 20 sati započeti s objavom nepotpunih privremenih rezultata koje će ažurirati svakih deset minuta, a bit će objavljivani po županijama, gradovima i općinama, kao i na državnoj razini. U 22 sata DIP će objaviti nepotpune privremene rezultate državnog referenduma, a očekuje se da će se ti podaci temeljiti na oko 98 posto obrađenih listića.

Konačni službeni rezultati referenduma bit će poznati nakon što isteknu rokovi za prigovore i žalbe.

Na referendum se do 16 sati odazvalo 33,79 posto birača, što je osjetno manje od odziva na nedavnim parlamentarnim izbore kada ih je do 16 sati glasovalo 46,6 posto.