PREDSJEDNIČKI IZBORI

Zatvorena birališta, nezapamćeno visoka izlaznost

  • +13

Kandidati glasaju

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

U 19 sati zatvorena su birališta na kojima su hrvatski birači u drugom krugu odlučivali između dvoje kandidata koji se natječu za petogodišnji predsjednički mandat. Do 16.30 sati na birališta je izašlo 48,23 posto ili 1.707.976 građana, pokazuju podaci o odazivu koje je DIP objavio u 17 sati

Uz aktualnog predsjednika Ivu Josipovića (SDP) u drugi krug je ušla Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), a za jednog od njih moglo je glasovati 3,8 milijuna hrvatskih birača na 6352 biračka mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim u Hrvatskoj, šesti predsjednički izbori od neovisnosti, provode se u još 50 država, na 92 biračka mjesta. Najviše biračkih mjesta, po 15, određeno je za Bosnu i Hercegovinu te za Njemačku.

Zatvaranjem birališta prestaje dvodnevna izbora šutnja za koje je u tradicionalnim medijima i na internetu zabranjena svaka izborna promidža, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkad će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljavati nepotpune i privremene rezultate koje će stalno obnavljati.

Mjereno u postotcima, izlaznost je najveća u Karlovačkoj (53,2) i Varaždinskoj županiji (52 posto), najmanja u Zadarskoj (43,9), te Brodsko-posavskoj (44,3) i Primorsko-goranskoj (44,7 posto) županiji.

Zbog tijesnog rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović pred Kolindom Grabar Kitarović odnio tijesnu pobjedu, aktualni predsjednički izbori smatraju se najneizvjesnijim do sada. U prvom krugu, 28. prosinca, u istom je vremenu svoju biračku dužnost ispunilo 36,36 posto. Do 11.30 sati na birališta je izašlo gotovo 780 tisuća birača, odnosno 21,9 posto. U prvom krugu, do 11 sati glasovalo je 13,2 posto, odnosno oko 450 tisuća birača. U prvom krugu predsjedničkih izbora ukupno je glasovalo 47,12 posto birača.

Ovaj odaziv je bitno veći i od odaziva drugog kruga na posljednjim predsjedničkim izborima, onima prije pet godina. Naime, te 2009. do 11 sati glasovalo je 491 tisuća birača, sada gotovo 270 tisuća više, precizirao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Hrvatin procjenjuje da bi i ukupna izlaznost na aktualnim izborima mogla biti veća od izlaznosti prije pet godina koja je bila oko 50,13 posto.

Poruke kandidata nakon glasanja

Kolinda Grabar Kitarović
je na biračko mjesto stigla u pratnji supruga te čelnih ljudi svog izbornog stožera. 'Danas očekujem puno veću izlaznost. Prošli put sam isto tako izašla u ovo vrijeme na biralište i bilo je gotovo prazno. Sad vidite kolika je gužva, morali smo čekati red. Očekujem danas da će biti puno veća izlaznost i to su informacije koje imam s terena", rekla je Grabar Kitarović.

Na kraju je pozvala građane da izađu na izbore.

Hrvatski predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović glasovao je u nedjelju ujutro u 7,15 sati u 2. izbornom krugu za predsjednika, na svom biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Josipović i supruga Tatjana na biračko su mjesto došli među prvima.

"Izašao sam među prvima upravo zato da to bude poziv našim sugrađankama i sugrađanima da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore i daju svoj glas onome kandidatu za kojega smatraju da je najbolji", izjavio je Josipović novinarima.

Josipović je dodao kako očekuje i rekordno visoku izlaznost pa i svojim primjerom želi svima biti poticaj da izađu na izbore.

Kolinda Grabar Kitarović glasala je u 11 sati u Bauerovoj ulici u Zagrebu.

Do 11 sati na birališta su izašli i premijer Zoran Milanović, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, te Josip Leko, Vladimir Šeks i Radimir Čačić. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova supruga dali su svoj glas na biralištu u Njegoševoj 10.