Novi lockdown

Zatvaraju se dijelovi Madrida zbog snažnog rasta broja inficiranih

16.09.2020 u 13:44

Bionic
Reading

Neki dijelovi Madrida bit će od idućeg vikenda ponovno zatvoreni, jer je broj osoba inficiranih koronavirusom snažno porastao posljednjih dana, priopćila je u srijedu regionalna vlast Madrida.

„Moramo reagirati što je prije moguće“, rekao Antonio Zapatero, član regionalne vlade zadužen za zdravstvo, na konferenciji za medije. Najavio je mjere koje će „ograničiti slobodu kretanja i susreta s drugim osobama“.

Zapatero nije naveo koje će se četvrti Madrida i okolice naći pod restrikcijama, ni kakve će točno restrikcije biti uvedene. U području regije Madrida živi oko 6,4 milijuna stanovnika.

Španjolska je među najteže pogođenim zemljama koronavirusom u Europi. U posljednjih šest mjeseci zarazilo se više od 600.000 stanovnika, a više od 30.000 ih je umrlo. Od 14. ožujka do 21. lipnja bilo je na snazi izvanredno stanje tijekom kojeg su stanovnici smjeli izlaziti na ulice samo po hranu i osnovne namirnice, a postepeno im je bio dopušten odlazak na posao te kako bi se bavili sportom.

Sada nema restrikcija u kretanju i putovanjima. Dopuštena su okupljanja maksimalno deset osoba.

Situacija u Madridu je posebno zabrinjavajuća jer je ondje 40 posto od ukupnog broja novooboljelih u Španjolskoj. U posljednja 24 sata koronavirus je testom dijagnosticiran kod 1.207 stanovnika u glavnom gradu.

Ondje se nalaze 23 žarišta virusa, a nakon što su prošli tjedan nanove otvorene osnovne škole, a ovaj tjedan i srednje, povećao se rizik od širenja virusa.

U Madridu stanovnici hodaju s maskama na licima, čije je nošenje obavezno na svim mjestima. Posljednjih dana zabilježene su veće gužve na ulicama i u prometu, jer se dio stanovnika vratio s godišnjih odmora.

Španolska je u srijedu produžila zabranu turističkih dolazaka stanovnika izvan Europske unije. Mjera donesena u srpnju produžena je do 30. rujna. Do tada u Španjolsku neće smjeti ulaziti putnici bez hitnog i opravdanog razloga.

Ta se mjera ne odnosi na zemlje EU-a, pa tako ni na Hrvatsku. Njome su izuzete i neke druge zemlje poput Andore, Australije, Kanade, Južne Koreje, Tajlanda, Kine, Japana, Novog Zelanda, Gruzije, Urugvaja i Tunisa.