RASPRAVA O PRIVILEGIJAMA

Zastupnici za loš ugled krive novinare

23.02.2009 u 14:17

Bionic
Reading

Sudionici današnjeg sastanka, koji se na temu statusnih prava saborskih zastupnika održao u Hrvatskom saboru, složili su se o potrebi promjene uvjeta za stjecanje zastupničke mirovine, ali je i nakon rasprave neizvjesnom ostala sudbina prijedloga predsjednika Sabora Luke Bebića da se politički izabrani dužnosnici, među kojima i zastupnici, odreknu 6-postotnog povećanja plaća.

Bebić je, kao organizator sastanka, kazao kako je Sabor od 16 europskih država zaprimio podatke o tome kakva su statusna prava njihovih parlamentaraca, po kojima su zastupnici Hrvatskog sabora pri kraju liste po visini plaća (manje su samo mađarskih i moldovskih parlamentaraca) te im je, u odnosu na ostale, omogućen razmjerno malen broj prava (privilegija).

Ponovio je svoj stav da bi se zastupnici, u znak solidarnosti i socijalne osjetljivosti zbog aktualnog težeg gospodarsko-financijskog stanja u državi, trebali odreći 6-postotnog povećanja plaća koje je za državne dužnosnike i službenike po kolektivnom ugovoru na snagu stupilo s početkom godine.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je da će Vlada uskoro pred Sabor izaći s prijedlogom izmjena Zakona o pravima i dužnostima saborskih zastupnika, kojim će se mijenjati uvjeti stjecanja zastupničkih mirovina, no plaće se, po toj inicijativi, ne bi dirale.

Napominjući da ti prijedlozi još nisu konačni, kazala je kako Vlada smatra da bi uvjet za stjecanje povlaštene mirovine trebao biti cijeli saborski mandat (četiri godine) i to efektivni (zastupnik ga mora 'prosjediti' u sabornici, a ne da ga netko mijenja) - sada je uvjet pola mandata (dvije godine).

Zastupnici bi pravo na besplatni prijevoz imali isključivo kada obavljaju svoj posao, ne, primjerice, i kada odlaze na godišnji odmor, a Kosor je najavila da Vlada razmišlja i o povišenju dobne granice za mogućnost ostvarenja zastupničke mirovine.

Što se zastupničkih plaća tiče i prijedloga da im se uskrati 6-postotno povećanje, iznijela je stav Vlade po kojemu nije dobro selektivno primjenjivati zakon, odnosno da se zastupnike izdvaja od ostalih dužnosnika, ali i naglasila da Vlada ostaje otvorena za sve prijedloge koji se 'iskristaliziraju' u raspravi.

Boris Kunst (HDZ) naglasio je da zastupnici Hrvatskog sabora nemaju neka velika prava, da su manja nego u Srbiji, BiH i Slovačkoj, dakle državama s lošijom socijalnom slikom od hrvatske. Zauzeo se da se pri odlučivanju o statusnih pravima zastupnika napravi analiza kakva su prava, odnosno privilegije predstavnika lokalnih jedinica te čelnika državnih poduzeća, te da se, odluči li se zastupnicima uzeti 6-posto povećanja plaće, taj novac usmjeri u programe pomoći socijalno najugroženijima.

Damir Kajin (IDS) usprotivio se, pak, svakom prijedlogu koji bi dirao zastupničku plaću, ističući kako zastupničkom privilegijom smatra samo mirovinu, a da se ostalo ne bi smjelo dirati.

Naglasio je da je u svoja četiri saborska mandata tek dva do tri dana izbivao iz zastupničkih klupa, a na stol predsjedavajućeg položio je hrpu papira za koje je rekao da su fonogrami svih njegovih govora, istaknuvši kako se Sabor neopravdano napada i omalovažava.

Da se na Sabor i zastupnike u javnosti neopravdano gleda kao na one koji ništa ne rade i žive na grbači ostatka društva ocijenio je i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. 'To je jedna nesmiljena hajka, nesmiljeni linč, permanentno protiv Hrvatskog sabora, zastupnica i zastupnika, s krajnjim ciljem da je Sabor suvišan, nepotreban', rekao je Šeks

Složio se da se zastupnicima 'malo snize plaće', 'ali ne da podilazimo demagoškom zovu da se trebamo poniziti i prihvatiti kritike koje smjeraju do poništenja parlamentarizma'.

Ponovno se javivši za riječ, Bebić je prozvao novinare da nepromišljeno i s predrasudama pišu o zastupnicima i radu Sabora. 'Pišete nekritički o nama', poručio je okupljenim novinarima.

Milorad Pupovac (SDSS) pozvao ga je da se ne svađa s novinarima. 'Položaj novinara u hrvatskom društvu nije bolji nego ostalih zaposlenih. Naše je da pomognemo da ti ljudi mogu obavljati svoj posao kako valja, jer ne možemo biti protiv javnosti, čak i kada je protiv nas', rekao je.

Pupovac i Zlatko Koračević (HNS) istaknuli su da bi o pravima i obvezama zastupnika treba, prije svih, odlučiti Sabor, a ne da to propisuje Vlada. 'Nama dopustite da odlučimo kako ćemo, svojim primjerom, dati doprinos ovoj situaciji', poručio je Jadranki Kosor.

Milanka Opačić (SDP) vladajuće je prozvala da temama o zastupničkih plaćama i mirovinama žele skrenuti pozornost javnosti s bitnijih tema, poput one da dnevno u Hrvatskoj posao gubi 150 ljudi. 'Promijenimo red stvari', naglasila je, napomenuvši da je u saborskoj proceduri SDP-ov prijedlog da se 6-postotno povećanje plaća ukine za sve politički izabrane dužnosnike.