ugrožavanje sigurnosti

Zastupnici i građani protiv nelegalne rekonstrukcije obale u Novom Beogradu

23.03.2023 u 20:33

Bionic
Reading

Skupina oporbenih zastupnika srbijanskog parlamenta suprotstavila se u četvrtak kordonu policije podupirući aktiviste i stanovnike novobeogradske četvrti koji pokušavaju spriječiti radove u priobalju rijeke Save, tvrdeći da im se protuzakonito ugrožava sigurnost u slučaju visokog vodostaja i poplava

"Koga štitite? Hoće li netko od vas iz policije jednom reći 'dosta više'? Ima li itko od vas kralježnicu, dokle ćete šutjeti i trpjeti da vas zloupotrebljavaju?", pitali su policiju zastupnici Narodne stranke Miroslav Aleksić i Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Građani tvrde da su radovi započeti "nelegalno, na silu, bez papira i građevinske dozvole", a strahuju da se rekonstrukcijom zidane obale uz lijevu obalu Save, duž koje je nekoliko stambenih blokova, ugrožava njihova sigurnost.

Prekopavanje nasipa je, bez najave i službene dokumentacije, počelo zbog postavljanja električnih i vodovodnih instalacija pošto je gradska vlast nedavno objavila javni natječaj za dodjelu lokacija na kojima se mogu postaviti splavovi-restorani, inače omiljena mjesta Beograđana i brojnih turista.

Započeti radovi, upozorili su aktivisti nevladinog sektora, građani novobegradskih blokova i zastupnici, nisu sukladni zakonima koji reguliraju zaštitu vodotokova, a prekopavanje nasipa narušilo bi njegovu temeljnu svrhu i ugrozilo priobalje u slučaju visokog vodostaja i poplava, poput one i 2014. godine koje su nanijele teške posljedice uz brojne rijeke u Srbiji, uključujući Savu.