ZADOVOLJNO SABORSKO IZASLANSTVO

Zastupnici EP-a izražavaju dobrodošlicu Hrvatskoj

30.11.2011 u 21:28

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlamenta izrazili su dobrodošlicu Hrvatskoj nakon što ih je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozvao u srijedu da glasuju za ulazak Hrvatske kao 28. članice Europske unije, a članovi izaslanstva Hrvatskog sabora izrazili su zadovoljstvo raspravom u Europskom parlamentu o Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

Europski parlament je u srijedu raspravljao, a u četvrtak će glasovati o davanju pristanka na ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji će biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća koje će tada prvi put zasjedati s 28 zemalja, a Hrvatska će imati status promatrača. Punopravna članica Hrvatska bi trebala postati 1. srpnja 2013.

Mini-plenarna sjednica je započela raspravom o eurozoni u sklopu priprema za predstojeći summit EU-a 9. prosinca. Odmah na početku rasprava je prekinuta na pola sata zbog protupažarne vježbe, koja se u srijedu provodi u svim javnim ustanovama u Belgiji. Svi koji su se zatekli u zgradi Europskog parlamenta morali su je napustiti na pola sata.

Povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn, koji je u prethodnom mandatu bio povjerenik za proširenje, također se osvrnuo na Hrvatsku.

'Nadam se da će sutrašnje glasovanje otvoriti put za potpisivanje ugovora o pristupanju 9. prosinca. Ovo je povijesna prekretnica za Hrvatsku i vrlo važan događaj za cijelu jugoistočnu Europu', rekao je Rehn nakon što je završio izlaganje o tome što Komisija poduzima na rješavanju dužničke krize.

Poljski državni tajnik za europska pitanja Mikolaj Dowgielewicz je u ime poljskog predsjedništva čestitao Hrvatskoj na uspjehu, istaknuvši da je to vrlo važan događaj i za hrvatske susjede na jugoistoku Europe. Dowgielewicz je također izrazio zadovoljstvo što će premijerka Jadranka Kosor moći kao promatrač sudjelovati na sastanku Europskog vijeća, koje počinje odmah nakon potpisivanja pristupnog ugovora.

Parlamentarni izvijestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda rekao je da je Hrvatska kroz pregovore napravila veliki posao, posebno istaknuvši borbu protiv korupcije, ilustrirajući to činjenicom da se bivšem premijeru Ivi Sanaderu sudi za korupciju.

Njemački demokršćanin Bernd Posselt je istaknuo da je Hrvatska jedan od najbolje pripremljenih kandidata za pristup. On je izrazio zadovoljstvo zbog skorašnjeg dolaska parlamentarnih promatrača iz Hrvatske, a na kraju svog istupa uzviknuo je na hrvatskom 'živjela Hrvatska'.

Posselt i britanski konzervativac Charles Tanock u kratkoj međusobnoj raspravi složili su se da je i bivši premijer Ivo Sanader također zaslužan za hrvatsko pristupanje te da sud treba odrediti je li kriv za korupciju koja mu se stavlja na teret.

Predstavnici svih političkih skupina izrazili su zadovoljstvo zbog hrvatskog pristupanja i poželjelji dobrodošlicu 28. članici EU-a.

U raspravi su sudjelovali i slovenski zastupnici Ivo Vajgl, Tanja Fajon, Lojze Peterle i Jelko Kacin koji su izrazili zadovolsjtvo što je Hrvatska na pragu ulaska u EU.

Jedini polemičan istup imao je britanski euroskeptik Nigel Farage koji je Hrvatima poručio da su čekali na neovisnost tisuću godina i da će je ponovno izgubiti nakon dvadesetak godina. 'Glasovanje za ulazak u Europsku uniju glasovanje je za pridruživanje novoj Jugoslaviji', rekao je Farage, koji je rekao da su u hrvatskim strukturama još 'stari komunisti, da nema slobode tiska, koji bi mogao objaviti članak protiv pristupanja EU-u'.

Saborsko izaslanstvo zadovoljno raspravom u EP-u

Na raspravi je bilo nazočno izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem. U izaslanstvu su Neven Mimica, Željka Antunović, Vesna Pusić, Marija Pejčinović Burić Milorad Pupovac

'Možemo biti ponosni, danas je lijepo biti Hrvat u Europskom parlamentu', rekao je Bebić novinarima, ističući da su sve glavne stranke u EP-u podržale Hrvatsku i da je u raspravi sudjelovalo više zastupnika nego što se očekivalo, njih dvadesetak.

'Nakon skoro 11 godina zajedničkog, upornog rada danas ulazimo u svečanu završnicu. Politički konsenzus u Hrvatskoj pomogao nam je da brže i lakše provedemo prilagodbu. Za nas je vrlo važno što u Europskom parlamentu postoji visoki konsenzus o Hrvatskoj među svim političkim skupinima, što se danas vidjelo u raspravi', rekao je Neven Mimica.

Vesna Pusić, koja je u prošlom sazivu Sabora predsjedala odborom koji je nadzirao pristupne pregovore, također je izrazila zadovoljstvo vrlo pozitivnom raspravom u Europskom parlamentu.

Ona se osvrnula, ne spominjući izravno o kome je riječ, i na 'smiješne intervencije i rasprave nekih zastupnika koji se brinu da nam se ne bi naškodilo time što ulazimo u Europsku uniju, dok oni istodobno sjede u klupi Europskog parlamenta'.

Marija Pejčinović Burić je ocijenila da je rasprava bila vrlo zanimljiva, da su se čule dobre vijesti za Hrvtsku te izrazila nadu da će veliki broj zastupnika glasovati za hrvatsko pristupanje.

Milorad Pupovac je rekao kako iz rasprave proizlazi da se najveći dio Europskog parlamenta raduje tome da će sutra biti izglasan pristanak na pristupni ugovor s Hrvatskom i da ulazak Hrvatske otvara vrata i za ostatak regije.

'Danas nije bilo nikakvih prigovora Hrvatskoj, osim upozororenja da moramo nastaviti s reformama', rekla je Željka Antunović.