NIZ ZAMJERKI

Zastupnici bi mogli odbaciti Bandićev proračun

28.11.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Pred zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine na sutrašnjoj će se sjednici u prvom čitanju naći prijedlog gradskog proračuna za 2012. od 6,650 milijarda kuna, a kako na odborima prijedlog nije dobio ‘zeleno svjetlo’, čini se da ga zastupnici neće poduprijeti ni na skupštinskoj sjednici.

Premda su zastupnici na radnim tijelima priznali da je predloženi proračun za 2012. planiran najrealnije u proteklih nekoliko godina, ocijenili su da unatoč tomu nije uspio odgovoriti na sve teškoće iz prijašnjih godina ‘kad se nije odgovorno i transparentno planiralo’.

Gradskoj upravi, odnosno uredu za financije koji je izradio proračun, spočitavaju, među ostalim, da u proračunskom prijedlogu za sljedeću godinu nedostaje 300 do 400 milijuna kuna za podmirenje obveza Holdingovih podružnica - ZET-a i Upravljanje športskim objektima. Također su naveli da su smanjena neka socijalna davanja, primjerice za žrtve obiteljskog nasilja, invalide, neprihvatljivo ponašanje djece i slično.

Prijedlog proračuna za 2012. od 6,650 milijarda kuna manji je za 200 milijuna kuna ili 2,92 posto od ovogodišnjeg, a planiran je u skladu s projekcijama hrvatske vlade o rastu BDP-a od 2,5 posto i inflacije od 2,3 posto, što je realan rast od 0,2 posto.

Najviše prihoda gradska uprava očekuje od poreza (71 posto) i administrativnih pristojba, odnosno komunalnog doprinosa i naknada (17,4 posto), a prioriteti su im podmirivanje obveza i uzetih zajmova, osiguranje stečenih prava socijalne skrbi, ulaganja u skladu sa smanjenim proračunskim mogućnostima i štednja.

Na sjednici će ‘kamen spoticanja’ opet biti udio roditelja u cijeni vrtića. Zastupnici ne podupiru najnovije izmjene odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova od roditelja, vezane uz dohodovni cenzus, kojima se, uz ostalo, smanjuje najviši mjesečni iznos naknade za vrtiće s dvije tisuće na 1600 kuna, a prihod koji bi trebao postati kriterij za plaćanje vrtića smanjio bi se za iznos kredita za kupnju prvog stana.

Zastupnici bi trebali odlučiti i o zaduženju grada za 150 milijuna kuna za provedbu kapitalnih ulaganja u izgradnji prometnica u Zagrebu na temelju programa radova u djelatnosti gospodarenja vodama, prometa i komunalnog gospodarstva iz 2011. te za izgradnju objekata iz programa radova kapitalnih ulaganja u objekte društvenih djelatnosti iz 2011.

Predviđena je rasprava o gotovo 50-ak točaka, među kojima su i prijedlog zaključka o provedbi projekta gradnje podzemne garaže s trgovačko-uslužnim sadržajima i športskom dvoranom na prostoru srednjoškolskog igrališta Savska - Kačićeva - Klaićeva - Kršnjavoga po modelu javno-privatnog partnerstva te prijedlog zaključka o kupnji nekretnina kako bi se stvorio javni gradski prostor - tematska zona Z4 u istočnom dijelu parka Bundeka, kojom su predviđeni novi parkovi i trgovi te građevine za znanost, kulturu i rekreaciju.