BUŠENJE JADRANA

'Zašto vladajući u Zadru primaju teksaške naftaše?'

07.05.2015 u 16:38

Bionic
Reading

Povodom posjeta predstavnika naftne kompanije Marathon Oil županu Zadarske županije i zadarskoj Gradskoj upravi Akcija mladih Zadar pita vladajuće: 'Čije vi interese štitite i kakvu poruku šaljete stanovništvu našeg područja!?'

Čudi ih to što je župan Zrilić našao vremena za primanje izaslanstva ove naftne kompanije koja se hvali s tri tisuće zaposlenih diljem svijeta.

'Znate li, župane, koliki broj ljudi, čak i u uvjetima ovolike nezaposlenosti, radi i živi od turizma, marikulture i ribarstva u našoj županiji? Možete li taj broj usporediti s čak tri tisuće diljem svijeta razasutih, vjerujemo nimalo maženih i paženih radnika naftne tvrtke Marathon Oil. Zato vas i vaše kolege iz zadarske Gradske uprave pitamo – koju poruku želite poslati već dovoljno ugroženom, opljačkanom i nezaposlenom stanovništvu Županije, ako hoćete i cijele Hrvatske?', kažu u priopćenju.


'Prihodi od turizma (koji bi se doista morao ozbiljno osmisliti i unaprijediti jer ovako je i on dovoljna ugroza okolišu) i marikulture nadvisuju moguće mizerne dobiti uz nesagledive rizike naftnih poslova u omjeru 100 za turizam naspram 1 za ugljikovodike?! Ili možda mislite da će strane naftne tvrtke osigurati napredak naše zajednice; tko je pitao stanovništvo, otočane, radnike u turizmu, marikulturi, brodograđevini, proizvodnji hrane…', napominju.

Kažu da župan ima vremena za predstavnike naftaša, a da od početka ožujka nije našao vremena da odgovori na upućen zahtjev Akcije mladih Zadar za održavanjem tematske sjednice skupštine Zadarske županije o bušenju u Jadranu.